Kvinna som är diabetiker och har insulinkänning

Insulinkänning vid diabetes

Insulinkänning vid diabetes

Hjälp en person med diabetes som drabbats av insulinkänning. Om blodsockret sjunker kraftigt kan en insulinkänning uppstå.

  1. Ge personen något sött att äta eller dricka
    Om personen är vaken och kan äta/dricka själv, ge hen något sött att äta eller dricka, till exempel druvsocker, juice, saft eller mjölk. (Light-drycker hjälper inte.)
  2. Stanna hos personen
    Stanna kvar hos och lugna personen.
  3. Ring 112 om ingen förbättring sker
    Om ingen förbättring sker inom 10 minuter eller om personen blir medvetslös, ring 112.

    Ring 112

Relaterad första hjälpen

Frågor och svar – insulinkänning vid diabetes

Vad är diabetes?

Diabetes, som ibland har kallats sockersjuka, är en ämnesomsättningssjukdom som beror på brist på hormonet insulin. Vid brist på insulin kan kroppen inte tillgodogöra sig det socker som finns i blodet och sockernivån i blodet blir då för hög. Diabetes kan behandlas genom en anpassad kost samt fysisk aktivitet och/eller med tabletter eller insulininjektioner.

Vad är kännetecken på en insulinkänning?

Det kan variera, men några vanliga är:

  • Hunger
  • Darrningar
  • Blek, kallsvettig
  • Slöhet, förvirring (som kan likna berusning)
  • Yrsel
  • Oro, irritation
  • Medvetslöshet
Vad händer vid en akut diabetes-/insulinkänning?

Det kan antingen handla om att blodsockernivån blir låg (hypoglykemi) eller för hög (hyperglykemi) men kännetecknen blir desamma; medvetanderubbningar eller humörsvängningar, snabb andning och puls, yrsel och förvirring, personen känner sig, och ser, påverkad ut. Om personen inte får hjälp kan det leda till koma och bli livshotande.

Hur vet jag om jag ska larma ambulans?

Ring 112 om tillståndet inte förbättras, om du är osäker, eller om personen får svårt att andas eller blir medvetslös.

Hur vet jag om den drabbade har diabetes?

Fråga personen och lyssna på vad den säger. En del diabetiker kan även ha en diabetessymbol (på till exempel sjukdomskort eller halsband) eller så kan de ha en insulinpenna eller glukosgel/glukostabletter på sig.

Varför ska jag inte ge light-dryck?

Light-drycker innehåller inget socker utan bara konstgjorda sötningsmedel, som inte har samma effekt som vanliga söta drycker.

Vad händer om den drabbade har för högt blodsocker och jag ger något sätt att äta eller dricka? Kan det förvärra tillståndet?

Även om känningen i visa fall kan bero på för högt blodsocker, så är grundproblemet att personen har för lite insulin, att då ge något sött medför ingen dramatisk försämring. Det är alltså inte farligt att ge något sött till en person med diabetes som mår dåligt.

Var kan jag lära mig mer om livräddande första hjälpen?

Röda Korset arrangerar kurser i första hjälpen och hjärt-lungräddning, HLR, för privatpersoner, ideella föreningar, föräldragrupper med flera. Lär dig rädda liv vid ett olycksfall eller akut sjukdom på barn och på vuxna.

Röda Korsets kurser i första hjälpen och hjärt- lungräddning, HLR

Alla instruktioner