Translate
Sök
Khalid spelar basket
Volontär
02 dec 2016

”Jag gör inget för mig själv, jag blir glad av att hjälpa”

Khalid Al-alwani är eldsjälen som hellre gör saker för andra än för sig själv. Nu hjälper han nyanlända ungdomar att skapa ett liv och en framtid i Sverige.

Khalid Al-alwani, 32, har bott i Sverige i åtta år, men har redan nu hunnit göra mer än vad många hinner på en livstid. Bland mycket annat har han varit aktiv i Röda Korset, och i flera år har han varit god man för ensamkommande barn.

- Redan som liten accepterade jag inte orättvisor. Det medmänskliga beteendet fanns hos mig redan i Irak, säger Khalid.

Som 19-åring hade han ett eget företag i Irak och kunde tjäna pengar. Samtidigt upplevde han stora orättvisor i landet.

- Jag gavs en möjlighet att kunna hjälpa till, en möjlighet många andra inte hade i Irak. Jag var helt enkelt tvungen att hjälpa till, säger han.

Enligt vänner till Khalid ser han alla, tiggare, nyanlända, en granne som behöver hjälp med något eller som nyligen - en katt som behövde hjälp för att ta sig ned från ett träd.

- Ibland behöver människor stöttning, kanske mot elaka människor eller orättvisa myndigheter, säger Khalid.

- Jag kan inte bygga ett hus till någon, men jag kan göra små saker och visa medmänsklighet.

När Khalid ledsnade på att många boenden för nyanlända placeras i utkanten av städer eller i skogsområden bestämde han sig för att starta ett eget boende för nyanlända ungdomar i Täby norr om Stockholm där han bor. 

- Jag kände att jag måste starta ett boende här i Täby för att integrera ungdomar här. Först var jag lite rädd för att Täby inte är särskilt vana med invandrare, men alla våra grannar har underlättat integrationen, de stöttar oss enormt, säger Khalid.

Att hjälpa varandra är en livsstil han försöker föra vidare till ungdomarna på boendet.

- Jag själv kom hit som invandrare och jag hade förlorat allt. Men jag fick hjälp av samhället. Det är logiskt att jag ger tillbaka, säger han.

Text och foto: Lotten Engbom/Täby Nyheter

Läs reportaget och andra artiklar i Röda Korsets tidning Henry som du hittar här.