Translate
Sök
Inga, 103 år, i Limhamn får varje vecka besök av Kirsten som är volontär. Inga, 103 år, i Limhamn får varje vecka besök av Kirsten som är volontär.
Volontär
02 maj 2017

Inga 103 år: "Det är så trevligt när Kirsten kommer"

Solen värmer, men vinden är kylig. Just i dag är det för kallt för att sitta på den stora balkongen, men inne i köket i Inga Ekenstiernas lägenhet på äldreboendet i Limhamn är det varmt och skönt.

Vid bordet sitter Inga, 103 år, och Kirsten som är frivillig i Röda Korset i Malmö och Ingas besöksvän. 

- När det är vackert väder dricker vi kaffe där ute, säger Inga.

- Ja, det går så bra när någon sitter bredvid, säger Kirsten. Inga tycker mycket om kaffe och kakor.

Blev ihopmatchade

Det var i juni för snart ett år sedan som Inga och Kirsten träffades första gången. Kirsten hade som nybliven pensionär kontaktat Röda Korset för höra sig för om de visste någon äldre som ville ha hennes sällskap.

Ungefär samtidigt hade Ingas dotter Birgitta hört av sig och berättat att mamma Inga kände sig ensam och skulle må bra av besök emellanåt.

På den vägen var det. Röda Korset matchade ihop Kirsten och Inga med varandra.

- Minns du att det var på Midsommar och att det var grillfest på gården när vi träffades första gången?, frågar Kirsten Inga. Vi fick tårta, kaffe och ”en lille en”, som vi säger i Danmark, skrattar hon.

Inga och Kirsten har sedan dess träffats ungefär en gång i veckan. Ibland oftare och ibland mer sällan.

- Vi har bestämt att jag tittar förbi när det passar mig, säger Kirsten. Det blir bäst så för Inga som annars blir lite orolig.

Pratar om gamla tider

När de träffas sitter de och pratar. Ofta om gamla tider.

- Inga vet så mycket och har varit med om så många saker, säger Kirsten. Hon kan berätta om hur det var i Malmö förr i tiden. Det vet ju inte jag för jag kommer från Danmark.

På fönsterbrädet intill bordet står en plåtask som Kirsten hjälper Inga öppna. Hon tar fram några bilder, visar ett foto på ett gult tegelhus.

- Här bodde vi när våra barn, Bengt och Birgitta var små, säger Inga.

 Plåtask med fotografier

Nu bor hon i lägenheten på äldreboendet i Limhamn dit hon flyttade när det gula huset på Riddaregatan inte långt därifrån såldes för drygt 20 år sedan. Lägenheten är på ett rum och kök, hemtrevlig och full av fotografier och tavlor från förr.

På väggarna hänger flera klockor. Hennes pappa var urmakare och Kirsten berättar att Inga och hennes syster drev klockbutik fram till dess att Inga var 85 år.

- Vi sålde Omega. Det var fina klockor, säger Inga märkbart stolt.

Har en härlig humor

Det är svårt att tro att det är 18 år sedan butiken stängde igen och att Inga nu är över 100 år. Blicken är pigg och även om hörseln och synen inte är vad de varit så har hon humorn i behåll, intygar Kirsten.

- Inga har en vansinnigt rolig humor och hon tycker mycket om att skratta. Minns du förresten när du berättade att du hjälpte polisen att fånga en tjuv i butiken, Inga?, frågar Kirsten.

Inga ser finurlig ut när hon drar sig till minnes händelsen och Kirsten fortsätter berätta:

- Inga var en riktig tuffing mot en som försökte lura henne. Hon hade en kund i butiken som hon misstänkte hade stulit en klocka. I väntan på att polisen skulle komma, slog Inga in kundens paket väldigt, väldigt, väldigt långsamt så att polisen hann dit och tog honom på bar gärning.

- Ja, det var vackra saker som vi sålde. Och vi lärde känna mycket folk. Man hade förtroende för oss, säger Inga. 

Det märks att de två trivs tillsammans.

- Det är mycket trevligt när Kirsten kommer, säger Inga.

- Det går båda vägar, säger Kirsten och lägger armen om Ingas axel.

Blandad grupp besöksvänner

Att engagera sig som frivillig i Röda Korset var något som Kirsten funderat på ett tag.

- Jag tänkte, när jag blev pensionär, att jag skulle engagera mig som frivillig. Men det är inte bara pensionärer som är besöksvänner. Vi är en rätt blandad grupp. Flera är yngre, ett par är män och några är nyanlända.

Kirsten är besöksvän

Ett första steg är att kontakta Röda Korset där du bor. De matchar sedan ihop personer som man tror ska trivas ihop och ha utbyte av varandra.

- Det är besöket som är det viktiga, säger Kirsten. Som frivillig från Röda Korset får man inte städa, diska eller lyfta. På sin höjd får man diska kaffekoppen, skrattar hon.

Gruppen besöksvänner, som de kallar sig, träffar också varandra emellanåt. Att utbyta erfarenheter är viktigt. Just nu är de så många som 37. Och gruppen har vuxit.

- Ibland har vi föreläsningar och en gång i halvåret försöker vi gå ut och äta tillsammans. Vi lär oss av varandra, säger Kirsten.

Äldst men med god aptit

Klockan är mitt på dagen och det närmar sig middagstid. På en skylt utanför matsalen står det ”skånsk kalops” och doften sprider sig in i Ingas lägenhet.

- Inga har alltid god aptit, säger Kirsten som berättar att Ingas dotter tror att det är därför som Inga mår så bra.

Kanske är det också därför hon här äldst på boendet med sina 103 år. Kalops däremot verkar inte vara någon favorit. På frågan om kalops är något hon gillar svarar hon snabbt och bestämt.

- Nej, verkligen inte! Och sen skrattar hon gott.

FAKTA: 

Röda Korsets besöksverksamhet har funnits länge och är en verksamhet som många lokala rödakorskretsar har. Det är vår största verksamhet - med ca 5 000 frivilliga i 250 kretsar, som når ca 17 000 personer.

Röda Korsets besöksverksamhet erbjuder social kontakt till människor i alla åldrar som känner sig ensamma och utanför gemenskapen i samhället. Syftet är att bryta ensamhet och skapa relationer, som ger både de som får besök och besökarna glädje och ömsesidigt utbyte i vardagen.

Människor kan vara ensamma av många olika orsaker och känna sig socialt, känslomässigt eller tankemässigt isolerade. Styrkan i vår insats som besökare är att vi gör det frivilligt, och att vi intresserar oss för våra medmänniskor.

Röda Korsets besöksverksamhet kan se ut på flera olika sätt:

  • Besök i bostaden
  • Besöksgrupp på vård- och omsorgsboende
  • Aktiviteter på Mötesplats Kupan, träffpunkter eller annan plats
  • Medföljning
  • Trygghetsringningar

Text: Anna Bergén/Röda Korset
Foto: Marie Sparréus/Röda Korset