Translate
Sök
Volontärer dricker saft utomhus tillsammans med barn
volontär
20 jul 2015

Bashar från Syrien hjälper nu andra

Varje söndag åker Bashar Zaraa till asylboendet utanför Eskilstuna där han själv bodde sin första tid i Sverige. Nu är han där för att leka med barnen som volontär i Röda Korset, ett uppdrag som ger honom mycket och som även gjort att han lärt sig svenska snabbare.

Bashar Zaraa är 28 år och kom till Sverige från Syrien i oktober 2013. Hans familj är palestinier och bodde i området Yarmouk i Damaskus. Bashar och hans då 9-åriga bror Ahmed flydde från Syrien via Egypten och över Medelhavet för att till slut komma till Sverige. Tiden innan de kunde återförenas med familjen var svår.

- Ibland var det som att jag inte kunde andas, med mina föräldrar i Syrien och kriget där, säger Bashar. För Bashar är det självklart att hjälpa andra; han var aktiv som volontär i en barngrupp i Syrien också. Här i Sverige har arbetet som volontär i Röda Korset dessutom gjort att han lärt sig svenska snabbare.

-När jag kom hit och folk pratade förstod jag ingenting. Jag kände mig som en baby. En baby kan lyssna men förstår ingenting. Det är svårt. Man måste använda språket om man vill bli okej på det, och nu har jag svenska vänner, säger Bashar. Men det är inte bara svenska han lär sig av att vara volontär. Bashar förklarar att han och andra lär sig mycket av barnen som de träffar på asylboendet.

- Barn kan leka och umgås med varandra oavsett språk eller ursprung, de sätter inte upp murar mellan sig. Barn ger oss hopp, säger Bashar.

Taggar

Integration
Röda Korset månadsgivare

Bli hjälpen som aldrig lämnar

Som månadsgivare i Röda Korset är du en del av världens största mänskliga skyddsnät. Tillsammans kämpar vi för att återuppbygga samhällen och ge människor en framtid. Du bidrar med så mycket du vill, så länge du vill.

Bli månadsgivare i dag