Translate
Sök
Programledaren Farzad Farzaneh följde med Sara Andersson, Röda Korsets expert på vattenrening, till Uganda. Programledaren Farzad Farzaneh följde med Sara Andersson, Röda Korsets expert på vattenrening, till Uganda.
Vattenrening
12 jan 2018

"Sjukt att inte alla har tillgång till rent vatten"

När programledaren Farzad Farzaneh praktiserade på Röda Korset fick han åka till Uganda och rena smutsigt vatten från Nilen. En upplevelse som helt klart gjorde intryck.

I Röda Korsets webb-tv-serie ”Hjälp! Hur funkar det?” får vi följa med fyra kända svenskar när de praktiserar på Röda Korset.

För en av deltagarna, barnprogramledaren Farzad Farzaneh, innebar det en omtumlande och spännande resa till Uganda, där Röda Korset har satt upp ett reningsverk som renar vatten från Nilen och förser uppåt en miljon människor med vatten.

Farzad får följa processen, steg för steg, från det att det smutsiga vattnet pumpas upp ur floden fram till att rent vatten delas ut till människorna som flytt över gränsen från Sydsudan och nu bor i flyktinglägren i närheten.

– Det var en jättebra resa! Väldigt spännande, säger Farzad.

Resan gav nya insikter

Att många människor i världen saknar rent vatten är ingen nyhet för Farzad, men resan gav honom ändå nya insikter.

– Jag läste på en hel del inför resan och kände att jag visste precis vad jag skulle göra. Men det är först när vi kör in i lägret och det står en stor grupp människor, i desperat behov av vatten, och väntar som det verkligen går upp för mig.

– Jag hade förstått det intellektuellt sedan innan, men det var först där och då jag förstod känslomässigt.
När frågan om att följa med till Uganda kom var det givet för Farzad att tacka ja.

– Jag har varit månadsgivare för Röda Korset jättelänge, och valde just Röda Korset för att jag upplever det som en organisation som håller politik utanför. De fokuserar på människors liv och välmående, och det kan jag verkligen ställa mig bakom.

I slutet av filmen, när Farzad har kommit hem till Sverige igen, reflekterar han över hur vi tar rent vatten för givet här i Sverige. Det är något som han tänkt vidare på:

– Jag tycker inte att vi ska ha dåligt samvete över hur vi har det. Det vi har här fungerar ju, och alla i hela världen borde få ha den möjligheten.

– Det förändrar ju inget om jag skulle sluta bada i badkar här i Stockholm.

Blev frustrerad

När Farzad ska beskriva sin känsla efter resan med ett enda ord så är det ordet ”frustration” som först kommer upp. Han tycker att Röda Korsets arbete när det gäller vatten är viktigt och bra, men önskar att det egentligen inte borde behövas. Istället tycker han att det borde göras långsiktiga satsningar för att bygga upp en fungerande infrastruktur för rent vatten.

– Vilken sjuk grej det är att alla människor inte har tillgång till rent vatten.

Farzad slogs av hur även andra delar av infrastrukturen i Uganda var undermålig.

Till exempel gjorde dåliga vägar att det tog lång tid att transportera sig.

– Bilresan till anläggningen hade tagit tio minuter i Sverige, men här tog det en timme. Det känns som att Uganda, och andra länder i liknande situation, aldrig har haft möjlighet att hämta andan och fixa saker på riktigt. Istället tvingas man göra paniklösningar.

Farzad, som även regisserar och skriver böcker, är för de flesta förknippad med barn. Han har programlett flera barnprogram på SVT och Barnkanalen och just nu hörs han i P4:s Barnmorgon på vardagsmorgnar.

Själv har han tre barn, och tycker att det är bra om man vågar prata även om svåra ämnen som detta.

– Om inte så jättelång tid så är världen inte längre i våra händer, utan i deras. Så det är såklart alltid viktigt att prata med dem, lära dem.

Ett av de starkaste minnena som Farzad tagit med sig hem från resan är den personliga kontakten och närvaron bland dem han mötte i Uganda.

– Vi hade ett tajt schema och jobbade i stort hela tiden, så jag hade inte tid att upptäcka så mycket. Men några av de möten jag var med om fastnade verkligen. När jag träffade folk på byn och vi hälsade på varandra så kändes det verkligen som att vi möttes på riktigt.

– Det saknar vi helt här hemma, tycker jag. När jag hälsar på personen i kassan på matbutiken i Sverige så känns det som att vi säger hej men hälsar egentligen inte och möts inte.

– Vi ser inte varandra.

Fakta: Farzad Farzaneh

  • Namn: Farzad Farzaneh
  • Ålder: 33 år
  • Familj: fru Lisa, barnen Laia 12, Frank 9 och Betty 7
  • Bor i: Stockholm
  • Jobbar med: programledare, regissör och författare
  • Aktuell med: Medverkar i Röda Korsets webb-tv- serie ”Hjälp! Hur funkar det?” 

Här kan du kolla in filmen där Farzad praktiserar. Förutom Farzad Farzaneh kan du också följa med Therese Lindgren, Ellen Bergström och Jonas Leksell när de praktiserar och tar reda på mer om Röda Korset.

Läs mer fler artiklar om Röda Korsets arbete för att ge människor rent vatten.

Text: Gustav Karlsson