Translate
Sök
Vattenrening
19 nov 2018

Så förvandlar vi usch till resurs

Varje dag dör 1.000 barn till följd av smutsigt vatten – ofta för att det saknas säkra toaletter. I ett unikt projekt stöttat av Postkodlotteriet utvecklar Röda Korset mobila anläggningar som i ett katastrofläge kan göra om avfallet från toaletter till näringsrikt gödsel. Se filmen när Anders ”Ankan” Johansson får lära sig hur det går till när man förvandlar usch till resurs.

För oss här i Sverige är det självklart att kunna spola på toaletten. Vi använder 30 liter vatten bara till det varje dag. Men i ett flyktingläger är det många människor som lever trångt och med mycket begränsad tillgång till toaletter. Ofta finns ingen annan utväg än att göra sina behov i naturen – vilket får stora konsekvenser.

Via flugor eller regnvatten kan bakterier och virus komma i kontakt med sjöar och vattendrag där människor hämtar dricksvatten. Ofta saknas det dessutom möjligheter att tvätta händerna, vilket gör att smittor lätt förs vidare mellan personer.

Tusentals människor dör varje dag

Varje dag dör tusentals människor i världen i diarrésjukdomar till följd av smutsigt vatten – och små barn är särskilt utsatta. Genom att bygga latriner eller toaletter där avföringen tas om hand på ett säkert sätt kan många liv räddas.

Därför fokuserar vi i Svenska Röda Korset mycket på vatten och sanitet. Vi finns på plats med akuta katastrofinsatser men jobbar också förebyggande genom att utveckla nya och mer effektiva lösningar. För även om vi sätter upp många toaletter och handfat i ett flyktingläger är det inte säkert att problemet är löst – det kan vara svårt att tömma toaletterna. Kanske går det inte att komma fram med transporter för att frakta bort avfallet och ofta är det svårt att skapa en säker plats i själva lägret där det kan tas om hand.

Ny teknik kan rädda liv

Genom ny teknik i form av en reaktor och helt vanlig värme kan vi göra avföring fri från smittsamma virus och bakterier, så att den kan användas som näringsrikt gödsel. Tekniken används redan för att ta hand om toalettavfall här i Sverige, men med stöd av Postkodlotteriet utvecklar vi mobila containrar som kan transporteras till flyktingläger och ta hand om avföring från tusentals människor varje dag. Ett projekt som räddar många liv och samtidigt bidrar med en naturlig produkt som gynnar jordbruket och miljön.

Röda Korset är världens främsta katastroforganisation. Vi är på plats i 190 länder. Före, under och efter en katastrof. Genom att stödja Katastrofhjälpen hjälper du oss arbeta för att ingen ska lämnas ensam i en katastrof.

Världens främsta katastroforganisation

Röda Korset är världens främsta katastroforganisation. Vi är på plats i 190 länder. Före, under och efter en katastrof. Genom att stödja Katastrofhjälpen hjälper du oss arbeta för att ingen ska lämnas ensam i en katastrof.

Stöd Katastrofhjälpen