Translate
Sök
Anita Härnring i Lund är en av många rödakorsare som samlat in pengar för världens barn. Anita Härnring i Lund är en av många rödakorsare som samlat in pengar för världens barn.
Världens barn
10 okt 2017

Så mycket samlades in till världens barn

Runt om i hela Sverige har människor samlat in och gett pengar till Radiohjälpens insamling Världens barn. Tack vare allt engagemang har ett fantastiskt resultat nåtts!

Efter förra helgens tv-gala och bössinsamling i hela landet har över 80 miljoner kronor nu samlats in för att kunna hjälpa utsatta barn i världen. Det innebär att 1,5 miljarder kronor har kommit in sedan Världens barn-insamlingen startades 1997. Årets insamling är inte över än, den fortsätter året ut.

Röda Korset är en av 14 humanitära organisationer som deltar i kampanjen. Många av våra frivilliga i landet har arbetat för att samla in pengar.

– Det är imponerande att se vilket engagemang som finns! Tack till alla er som bidragit på olika sätt. Tillsammans gör vi skillnad för utsatta barn i världen, säger Michaela Friberg Storey, chef för internationella insatser på Röda Korset.

Röda Korset ger hälsovård i Somalia

Röda Korsets insamling har i år fokuserat på Somalia. Sex miljoner människor i landet behöver nödhjälp på grund av svår torka och många år av väpnade konflikter. 388 000 barn under fem år är akut undernärda. För 87 000 är läget så allvarligt att de riskerar att dö. Samtidigt som behoven är gigantiska så saknar 3,3 miljoner människor tillgång till hälsovård.

Röda Korset jobbar för att fler ska kunna få hälsovård i Somalia, i synnerhet små barn och gravida kvinnor. Vi stödjer bland annat åtta hälsokliniker, varav tre är mobila kliniker som kan nå människor som lever ute på landsbygden.

Kommunkampen – de var mest generösa

För att sporra till mer insamling till världens barn finns tävlingsmoment Kommunkampen. Här listan som visar toppresultaten:

Mest generösa kommun (insamlat per capita)

1. Norsjö –243,11 kr
2. Sorsele – 146,27 kr
3. Arjeplog – 119,18 kr

Mest generösa storstad (insamlat per capita)

1. Eskilstuna – 9,62 kr
2. Örebro – 9,52 kr
3. Hässleholm 7,3 kr

Mest generösa län

Gotland – 16,37 kr
Kronoberg – 11,85 kr
Västerbotten – 9,03 kr

Årets uppstickare 

Norsjö (243,11 kr) ökade med 474,32 procent.