Translate
Sök
Efter Världens barn-galan på SVT har nu nästan 78 miljoner samlats in. Efter Världens barn-galan på SVT har nu nästan 78 miljoner samlats in. (Foto: Stina Hjelm)
Världens barn
07 okt 2018

Så mycket samlades in till världens barn

Runt om i hela Sverige har människor samlat in och gett pengar till Radiohjälpens insamling Världens barn. Tack vare allt engagemang har ett fantastiskt resultat nåtts!

77,8 miljoner kronor har samlats in efter förra helgens tv-gala och bössinsamling i hela landet. Pengarna bidrar till att fler utsatta barn i världen kan få hjälp. Sammanlagt har över 1,5 miljarder kronor kommit in sedan Världens barn-insamlingen startades 1997. Men årets insamling är inte över än, den fortsätter året ut.

Röda Korset är en av 14 humanitära organisationer som deltar i kampanjen. Många av våra frivilliga i landet har arbetat för att samla in pengar.

Röda Korset ger hälsovård i Somalia

Röda Korsets insamling har i år fokuserat på Somalia. Miljontals människor i landet behöver nödhjälp på grund av svår torka och många år av väpnade konflikter. Barnen är de allra mest utsatta och de löper en stor risk för att drabbas av undernäring. Uppskattningar gör gällande att flera hundra tusen barn är akut undernärda och andra beräkningar pekar på att drygt en miljon löper risk att under året bli undernärda. Samtidigt som behoven är gigantiska så saknar omkring 5,7 miljoner människor tillgång till hälsovård.

Röda Korset jobbar för att fler ska kunna få hälsovård i Somalia, i synnerhet små barn och gravida kvinnor. Vi stödjer bland annat åtta hälsokliniker, varav tre är mobila kliniker som kan nå människor som lever ute på landsbygden.

Kommunkampen – de var mest generösa

För att sporra till mer insamling till världens barn finns tävlingsmoment Kommunkampen. Här är listan som visar toppresultaten:

Mest generösa kommun (insamlat per capita)

1. Sorsele - 137,57 kr
2. Arjeplog - 120,34 kr
3. Öckerö - 88,19 kr

Mest generösa storstad (insamlat per capita)

1. Örebro - 7,66 kr
2. Uddevalla - 6,88 kr
3. Järfälla - 6,49 kr

Mest generösa län

1. Gotland - 14,52 kr
2. Kronoberg - 7,96 kr
3. Jönköping - 7,95 kr

Årets raketkommun

Kinda kommun (12,72 kr) ökade med 960 procent.