Translate
Sök
Olle Castell, Svenska Röda Korset. Olle Castell tillsammans med Quincy Oryem och Nema Monday, från Ugandas Röda Kors.
Uganda
24 aug 2017

"Sjukdomar kan förebyggas med enkla resurser"

Olle Castell, från Röda Korset, har kartlagt hälsoriskerna i flyktinglägret Rhino Camp i Uganda för att se vad som kan förbättras.

Hallå Olle! Hur är vattentillgången?

– Att få tag i vatten är en utmaning och det är nästan bara kvinnor och barn som hämtar vatten. Ibland kan de  få köa i flera timmar för att fylla på vatten. Ofta ställer de sig i kö innan solen gått upp och ibland kommer de inte tillbaks hem förrän mitt på dagen.

Hur ser toaletterna ut?

– En typisk latrin är en 2,5 meter djup grop där man lagt för några trästockar så att det blir en smal öppning i marken. Omkring hålet bygger man upp väggar av lera eller presenningar för att slippa insyn. Ofta är taket gjort av gräs, och dörren ett tygskynke.

Hur många delar samma toalett?

– De flesta delas av flera hushåll och många undviker dem eftersom de ofta står på en grannes tomt. Istället uträttar många sina behov på något närliggande fält eller bakom en buske. Det gör att smitta kan spridas via regnvatten till vattensamlingar, odlingar eller andra ställen där den kan förorena mat och vatten.

Många tvättar inte händerna efter att ha varit på toaletten, varför?

– Det är svårt att få tag på vatten och tvål så det är vanligt att man istället använder aska, lera eller sand. En del tar med sig en liten vattenflaska. Med hjälp av ett par meter rep, några pinnar och en liten vattendunk kan vi enkelt bygga en handtvättingsstation där man bara behöver använda foten för att få vattnet att rinna.

Är det många som är sjuka?

– Malaria och magsjuka är de vanligaste hälsoproblemen i lägren. En tredjedel av de vi intervjuat  berättar att någon i familjen varit magsjuk senaste veckan. Magsjuka är en av de vanligaste dödsorsakerna för barn i flyktingläger.

– I hälften av hushållen saknas dessutom tillräckligt med myggnät för att alla i familjen ska kunna sova säkert. Båda dessa sjukdomar kan förebyggas med enkla resurser som god hygien, tillgång till rent vatten och myggnät.

Vad händer nu?

– Vi vet nu vilka de största hälsoriskerna är i lägren och vi har pratat med flyktingarna själva om hur Röda Korset kan hjälpa till på bästa sätt. Nu tar Ugandas Röda Kors över det viktiga arbetet med att främja hygien och hälsa. 

Text: Anna Bergén

Taggar

Uganda Hälsa
Röda Korset månadsgivare

Bli hjälpen som aldrig lämnar

Som månadsgivare i Röda Korset är du en del av världens största mänskliga skyddsnät. Tillsammans kämpar vi för att återuppbygga samhällen och ge människor en framtid. Du bidrar med så mycket du vill, så länge du vill.

Bli månadsgivare i dag