Translate
Sök
Tyfonen Mangkhut slog hårt mot Filippinerna. En ambulans träffades av en fallande elstolpe - Röda Korset hjälpte till. Tyfonen Mangkhut slog hårt mot Filippinerna. En ambulans träffades av en fallande elstolpe - Röda Korset hjälpte till.
Tyfon
18 sep 2018

Tyfonen Mangkhut slog hårt mot Filippinerna

Med väldig kraft drog tyfonen Mangkhut (även kallad Ompong) in över Filippinerna och andra delar av Sydostasien. Förödelsen är stor – Röda Korset ger stöd på plats.

Var med och rädda liv – ge en gåva nu >

Med kraftiga vindbyar på uppåt 280 kilometer i timmen rasade tyfonen in över land i norra Luzon i början av helgen. Efter att ha passerat Filippinerna drog tyfonen vidare över Hongkong, Macao och andra delar av Kina. 

Livsviktiga skördar har gått förlorade

I Filippinerna har tyfonen orsakat omfattande skador på hus, infrastruktur, jordbruksmarker och grödor. Ovädret har också lett till översvämningar och jordskred som fått allvarliga konsekvenser. Mer än 600 000 människor i norra Filippinerna har berörts av tyfonens framfart. Ett 80-tal personer rapporteras ha omkommit.

En av de regioner som drabbats hårdast av tyfonen är Cagayandalen. Det är det område som producerar mest majs och ris i Filippinerna. Skador på jordbruket är omfattande och dessutom har över ett 100 000 människor som försörjer sig på fiske påverkats.

Under sommaren har kraftiga monsunregn lett till omfattande översvämningar i Filippinerna. Nu har en del av dessa områden återigen drabbats.

Så hjälper Röda Korset efter Mangkhut

Röda Korset i Filippinerna har lång erfarenhet av att hjälpa människor vid katastrofer och är i högsta beredskap nu. Vi har tillsammans med myndigheterna jobbat med att evakuera människor från riskområden och vi ger stöd till de familjer som fått bo i evakueringscenter, till exempel delar vi ut mat. Våra räddningsteam har också varit ute för att hjälpa människor i nöd.

Ett av våra team hjälpte till efter att en ambulans, som var på uppdrag i stormvädret, träffats av en fallande elstolpe (se bilden ovan). Tack vare vare kollegor kunde personerna i ambulansen föras till sjukhus.

Vi hjälper också till i arbetet med att leta efter och försöka rädda människor som hamnat under rasmassorna efter jordskreden som skett i gruvområdet Itogon.

Jordskred i Itogon i Filippinerna. Röda Korset hjälper till.

Behoven av hjälp i Filippinerna kommer att finnas en lång tid framöver och Röda Korset kommer att fortsätta ge stöd.

– Vi är oroliga över hur familjer ska klara sig de kommande veckorna och månaderna. Deras inkomster från jordbruk och fiske kommer att minska drastiskt, det gör det nästan omöjligt för låginkomsttagare att reparera sin hem och även att få tillräckligt med mat. Vårt fokus nu är att hjälpa dem att återhämta sig, säger Richard Gordon, på Filippinska Röda Korset.

I Hongkong, Macao och andra delar av Kina har tyfonen också slagit till med stor kraft. Röda Korset har hjälpt till med evakuering av människor. Våra katastrofteam har varit på plats för att kunna hjälpa till med bland annat sök- och räddningsuppdrag samt vatten- och sanitetsinsatser.

Stormar och tyfoner slår mot Filippinerna gång på gång

Filippinerna drabbas årligen av cirka 20 tropiska stormar och tyfoner, varav 4-5 stycken brukar orsaka betydande skador. 2013 omkom omkring 7 000 människor när tyfonen Haiyan gick in över centrala Filippinerna. Röda Korset gjorde i samband med Haiyan en stor insats och gav stöd till hundratusentals människor.