Translate
Sök
Syskon i Syrien
Syrien
10 jan 2018

Kylan har slagit till i Syrien

I snart sju år har konflikten i Syrien pågått. Miljontals människor befinner sig på flykt undan kriget, både inom landet och i grannländer som Libanon, Irak och Jordanien. De har överlevt strider, flyganfall och missiler men möter nu också en annan fiende: kylan.

Gör skillnad varje dag - bli månadsgivare! >

Situationen för de människor som befinner sig i Syrien är sju år in i kriget fortsatt desperat – matbristen i landet är akut.

Under hösten har det återigen rapporterats om våldsamma strider med förödande konsekvenser på många platser, där människor har skadats och dödats. Flera sjukhus har förstörts och lämnat hundratusentals människor utan tillgång till sjukvård. Många skolor ligger i ruiner vilket gör att barn inte kan få någon undervisning längre. Nu kommer dessutom vintern, en svår tid på året.

– Kylan har kommit till Mellanöstern och många fryser, berättar Tania Kisserli som arbetar för Röda Korset i Syrien.

Med nätter där temperaturen går ner till minusgrader är situationen förenad med livsfara. De miljontals människor som flytt bor ofta i tält, skjul eller ofärdiga hus där vätan och kylan når in. 

"Ibland känns döden som ett bättre alternativ"

Röda Korset är på plats och delar ut varma kläder, filtar, presenningar och madrasser så att barn och vuxna kan hålla sig varma och överleva vintern. En som får hjälp är Fatima, men hon känner ändå fruktan inför kylan.

– Ibland känns döden som ett bättre alternativ för mig och de barn jag har kvar.

Fatima har förlorat både sin man och en av sina döttrar i kriget. Hennes mindre barn har aldrig upplevt något annat än krig. Så är det för många av de barn som idag lever på flykt i Syrien eller i grannländer som Libanon, Irak och Jordanien. Det är också små barn som drabbas hårdast när vintern kommer.

– Den syriska befolkningen har tvingats klara sig genom vintern de senaste sex åren. Vi försöker se till att människor överlever ännu en krigsvinter, men behöver stöd från omvärlden, säger Tania Kisserli.

I dagarna är det ett år sedan den stora evakueringen av staden Aleppo. Röda Korset var på plats för att hjälpa skadade människor ut ur den krigshärjade staden, där befolkningen levt instängda under månader av strider. Även då var kylan en svår fiende vid sidan om krigets fasor.Utdelning av varma filtar i staden Homs under vintern 2016. "Vi försöker se till att människor överlever ännu en krigsvinter, men behöver stöd från omvärlden" säger Tania Kisserli som arbetar för Röda Korset i Syrien.

Taggar

Syrien Konflikt På flykt Katastrofhjälp Volontär