Translate
Sök
Kriget i Syrien har pågått i sju års tid – våra kollegor fortsätter kämpa för att rädda liv. (Foto: Syrisk Arabiska Röda Halvmånen) Kriget i Syrien har pågått i sju års tid – vi fortsätter kämpa för att rädda liv. (Foto: Syrisk Arabiska Röda Halvmånen)
Syrien
23 feb 2018

"Vi kräver att få komma in och hjälpa"

Våldsamma strider rasar just nu i Östra Ghouta i Syrien. Civila drabbas fruktansvärt hårt. Vi är redo att rädda liv!

Ge en gåva som räddar liv i Syrien >

Hemska rapporter når oss från Östra Ghouta, ett område nära Syriens huvudstad Damaskus. Hundratusentals är instängda i området och många familjer tvingas nu ta skydd i källarlokaler.

Enligt rapporterna har hundratals människor dött och ännu fler skadats. Sjukhus har attackerats och människor saknar mat, mediciner och vård. Risken är stor att fler människor dör om de inte får hjälp.

Röda Korset kan i nuläget inte komma in i området. Men vi arbetar intensivt med att förhandla till oss tillträde för våra lastbilar att komma in med nödhjälp. Den 14:e februari lyckades vi komma in med nödhjälp till över 7000 personer i Östra Ghouta. Men det behövs mycket mer hjälp nu.

Hjälpkonvoj i Östra Ghouta.

– Vi kräver att få komma in och hjälpa. Vi är redo att gå in i Östra Ghouta med mycket kort varsel så fort vi har säkerhetsgarantier och ges tillträde. All nödhjälp vi kan ta med oss in kommer vi ta in om vi får tillstånd, säger Michaela Friberg Storey, internationell insatsledare på Svenska Röda Korset.

Våra syriska kollegor har flera kontor i området, men de senaste dagarna har kontor skadats i striderna. Vi uppmanar alla parter i konflikten att respektera krigets lagar och inte attackera sjukhus, civila och hjälparbetare.

Fakta: Röda Korset når fram över frontlinjerna i Syrien

Kriget i Syrien har pågått i sju år och det är inte bara i Östra Ghouta som situationen är desperat. Människor skadas och dödas varje dag. Miljontals befinner sig på flykt undan kriget, inom landet och utanför. Våldet som vi ser i Syrien gör hjälpinsatsen komplicerad och våra volontärer och anställda på plats riskerar dagligen sina liv för att hjälpen ska komma fram. 

Röda Korset är en av få organisationer som kan arbeta över frontlinjer och med brett tillträde i Syrien idag. Varje månad når vi genom tusentals volontärer 4,5 miljoner människor. Hjälpen består av mat, vatten, sanitet, sjukvård, första hjälpen-kit, tak över huvudet och psykosocialt stöd. 

Taggar

Syrien Konflikt På flykt Katastrofhjälp Volontär