Translate
Sök
Många av de som bor i lägret Al-Hol i Syrien är barn. Barn på flykt i Syrien lever under svåra förhållanden och många är i behov av vård. Många som lever på flykt i Syrien är barn – många i behov
Syrien
14 apr 2019

Nytt fältsjukhus räddar liv i Syrien

De senaste månaderna har tiotusentals människor tvingats fly undan strider i nordöstra Syrien. Majoriteten är barn och många är i akut behov av vård. Vårt nya fältsjukhus i Al Hol-lägret hjälper undernärda barn och bidrar till säkra förlossningar.

Al Hol-lägret är byggt för några tusen människor, men idag bor här 74.000 personer. 60.000 har kommit bara de senaste månaderna. Människor anländer utmattade och traumatiserade och en del har krigsskador som öppna sår eller kulor som är kvar i kroppen. 90 procent av lägrets invånare är kvinnor och barn. Många sover under bar himmel, utan skydd mot regn eller hetta, och det är brist på mat och vatten.

– Behovet av vård är enormt, säger Philip Spoerri, som arbetar för Röda Korset i Syrien.

Fältsjukhus på plats
För att hjälpa skadade människor liksom undernärda barn och gravida kvinnor finns nu Röda Korsets fältsjukhus på plats i flyktinglägret med läkare och sjuksköterskor från en rad länder.

Vi delar dagligen ut 465.000 liter rent vatten och har sedan december 2018 byggt eller delat ut:

  • 328 latriner
  • 947 familjetält
  • 338.810 mål mat

Röda Korset jobbar även med att hjälpa personer som har förlorat kontakt med sina anhöriga att försöka hitta sina släktingar. Det är en verksamhet som vi bedriver över hela världen i samband med väpnade konflikter eller katastrofer.

Barnen är extra utsatta
I lägret finns flera tusen barn och minst ett hundratal av dom är föräldralösa. Barn har rätt till ett särskilt skydd och det är nödvändigt att i de situationer som innefattar barn alltid utgå från barnets bästa. De barn som befinner sig utan anhöriga i lägren är särskilt utsatta och de har rätt att återförenas med sina familjer i enlighet med den internationella humanitära rätten och barnkonventionen.

Röda Korset är en opartisk och neutral aktör som hjälper alla baserat på behov oavsett vem de är, politisk tillhörighet eller tro. Det gäller även för vårt arbete i Al Hol.

Taggar

Syrien Konflikt På flykt Katastrofhjälp Volontär