Translate
Sök
Snö och minusgrader slår mot flyktingar i Syrien. Röda Korset delar ut filtar, kläder och mat. Snö och minusgrader gör livet än svårare för de som är på flykt och bor i tältläger. Röda Korset delar bland annat ut filtar, vinterkläder och mat. (Foto: Hussein Baydoun)
Syrien

Vinterkylan slår hårt mot många i krigets Syrien – Röda Korset jobbar för att sprida värme

Kriget i Syrien gör att miljontals är på flykt i sitt eget land och i grannländer som Libanon. Många lever under svåra förhållanden och bor i tält, skjul och fallfärdiga bostäder. När vinterkylan kommer tvingas de frysa och barnen tillhör de som drabbas värst.

Ge en gåva som värmer och räddar liv >

- Vi fryser hela tiden när det är vinter. Jag är aldrig riktigt lugn, alltid orolig, säger 28-åriga Aziza Abdallah.

Hon har varit på flykt med sin familj i åtta år. Allt sedan kriget kom till Syrien. Nu bor de ett tältläger i norra Libanon, strax utanför staden Akkar. Gränsstationen till hemlandet ligger bara ett par hundra meter bort.

Det blåser hårt. Tältdukarna fladdrar i vinden. För inte så länge blåste taket på tältet bort, men Aziza fick snabbt hjälp av Röda Korset att få det på plats igen.

– Att tältet ska kollapsa är min största oro, säger Aziza.

Dyrt med bränsle och ved saknas i lägret

Hon bor själv i tältet med sina sju barn, då hennes make tvingas ta ströjobb runt om i norra Libanon för att försörja familjen.

Aziza och hennes barn lever på flykt i Libanon.

– Jag tycker inte om att han är borta, att sova själv med barnen. Min svägerska brukar sova hos oss då. Min man får ta de jobb som finns, som lantbrukare eller rörmokare till exempel. Som kvinna är jag inte säker ensam.

Aziza berättar att de får matpaket från Röda Korset - ris, bönor, socker, salt, olja, linser. Färska grönsaker blir det lite av.

Det är välstädat men kallt i Azizas tält. På marken ligger stora mattor utplacerade som golv, längs väggarna är mönstrade tygstycken uppsatta över silverfärgade isoleringsskivor. Det finns ingen el i lägret och det är dyrt med bränsle.

– Vi har en kamin, men ingen ved. Förr fick vi ved, men nu måste vi betala.

Familjerna måste även betala för att bo här, de hyr marken.

– Den lön min man tjänar går till boendet. Om barnen blir sjuka har vi inga pengar. Röda Korset ger oss undervisning i hur vi ska hålla oss friska och inte få sjukdomar.

Röda Korset hjälper i kylan

Vintern så pågår har fört med sig riktig kyliga temperaturer i Syrien och Libanon. Snöstormen Norma slog till med mängder av regn och snö i början av januari.

Röda Korset hjälpte under snöstormen Norma.

Hundratals volontärer från Röda Korset ryckte ut för att hjälpa utsatta människor i ovädret. I Libanon satte våra kollegor in över 40 ambulanser och körde behövande till sjukhus. Bland de som fick hjälp fanns flertalet gravida kvinnor. Två barn föddes i ambulanserna, våra volontärer fanns där för att ta hand om mor och barn.

Vinterkylan fortsätter att sätta sin prägel på livet för nödställda i regionen varav många till exempel bor i flyktingläger. Röda Korset jobbar vidare för att hjälpa i Syrien och dess närområde. Vi delar ut mat och ger sjukvård. Och vi ser till att barn på flykt får vinterkläder som varma underställ, strumpor och stövlar. 

Qais i Syrien har fått varma vinterkläder från Röda Korset.

En av de som fått nya vinterplagg av våra volontärer i Syrien är 8-åriga pojken Qais. Tidigare kunde han inte gå ut när det var kallt. Nu ser han fram emot att kunna leka med sin kompisar utomhus igen!

Ge en gåva som värmer och räddar liv >

Taggar

Syrien Konflikt På flykt Katastrofhjälp Volontär