Translate
Sök
Under helgen nådde vi fram en konvoj till området väster om Raqqa. 1500 människor fick bland annat mat, filtar och mediciner. Under helgen nådde vi fram med en konvoj till området väster om Raqqa. 1500 människor fick bland annat mat, filtar och mediciner. (Foto: SARC)
Syrien
30 okt 2017

Krisläge i Raqqa efter tunga strider

Våldsamma strider samt brist på mat, vatten och sjukvård gör livet väldigt svårt för många människor i östra Syrien. Röda Korset är oroat över läget och kämpar för att hjälpa utsatta.

Ge en gåva som räddar liv i Syrien >

2014 intogs staden Raqqa, i östra Syrien, av gruppen som kallar sig IS. En militär offensiv för att återta staden inleddes i juni i år av regeringsstyrkor. Över 190 000 människor har flytt från Raqqa sedan början av april, enligt FN.

Många av dem bor nu i tillfälliga läger i närområdet. I ett läger som Röda Korset besökt ökade antalet flyktingar med över 20 000 personer på bara tre veckor.

Flyktingläger utanför Raqqa.

Det humanitära läget i och omkring Raqqa är svårt. Staden är helt förstörd – bostadshus, sjukhus och skolor har varit en måltavla för angrepp. Många människor har traumatiserats av att under lång tid ha levt med ständig rädsla för våld och utan tillgång till de vardagliga förnödenheter som krävs för att överleva. Tusentals går hungriga och har svårt att få tag i rent vatten. Samtidigt har sjuka och skadade inte möjlighet att få vård.

Röda Korset har omfattande hjälpinsatser i Syrien och vi når miljontals människor varje månad. Vi har utökat vår närvaro i området kring Raqqa, där finns även många människor som flytt från strider i Deir Ez Zor och Mayadin. I September kom vi fram med den första hjälpkonvojen på tre år till just Deir Ez Zor. Mat och mediciner till 80 000 människor kunde levereras och sedan dessa har vi nått fram med fler konvojer till staden.

Säkerhetsläget i området är dåligt och detta försvårar hjälparbetet. För en veckan sedan dödades dessvärre en av våra syriska kollegor och en annan skadades när de var på uppdrag i Deir Ez Zor. Röda Korset är mycket oroat över våldet.

– Det är viktigt att säkerhetsläget stabiliseras och vi uppmanar alla parter i konflikten att respektera och skydda civila. Attacker mot civilbefolkning, infrastruktur och sjukhus är ett brott mot internationell lagstiftning och det måste upphöra. Vi måste släppas fram för att hjälp människor i det akuta läget, men också långsiktigt. Nu behövs det stora humanitära insatser. Människor behöver mat, människor behöver säker tillgång till rent vatten och människor behöver tillgång till sjukvård, säger Michaela Friberg Storey, chef för Internationella insatser, på Svenska Röda Korset.

FAKTA: Röda Korset når fram över frontlinjerna i Syrien

Kriget i Syrien har pågått i över sex år och det är inte bara i Raqqaområdet som situationen är desperat. Människor skadas och dödas varje dag. Miljontals befinner sig på flykt undan kriget, inom landet och utanför. Våldet som vi ser i Syrien gör hjälpinsatsen komplicerad och våra volontärer och anställda på plats riskerar dagligen sina liv för att hjälpen ska komma fram. 

Röda Korset är en av få organisationer som kan arbeta över frontlinjer och med brett tillträde i Syrien idag. Varje månad når vi genom tusentals volontärer 4,5 miljoner människor. Hjälpen består av mat, vatten, sanitet, sjukvård, första hjälpen-kit, tak över huvudet och psykosocialt stöd. 

Taggar

Syrien Konflikt På flykt Katastrofhjälp Volontär