Translate
Sök
Melker Måbeck, Röda Korset, anser att konflikten i Syrien måste få en politisk lösning. "Konflikten i Syrien måste få en politisk lösning så att det mänskliga lidandet kan ta slut", säger Melker Måbeck, internationell chef vid Svenska Röda Korset. (Foto: Kamilla Kraczkowski)
Syrien
15 mar 2019

Kriget i Syrien ännu inte över

"Konflikten i Syrien måste få en politisk lösning så att det mänskliga lidandet kan ta slut." Det säger Melker Måbeck, internationell chef vid Svenska Röda Korset.

Kriget i Syrien startade som protester och har över tid gått över i regelrätta strider. Nu i mars 2019 går konflikten in på sitt nionde år.

Striderna fortsätter i området, men även om våldet har minskat innebär det inte att kriget är slut.

– Människor tvingas fortfarande fly på grund av konflikten, säger Melker Måbeck.

Över 200.000 civila beräknas ha omkommit och över 11 miljoner människor är på flykt, både inom och utanför landets gränser, bland annat till Syriens grannländer som till exempel Libanon och Jordanien. Många av flyktingarna är barn som hela sitt liv har levt i krig. Flyktingkatastrofen är den största under modern tid.

Hjälp oss att rädda liv i Syrien – ge en gåva nu >

– De svåraste konsekvenserna av en sådan här långvarig konflikt är de människor som har dött och de familjer som har separerats. Det som framförallt barn, men även vuxna, har varit med om kommer sätta djupa spår under lång tid, säger Melker Måbeck.

Vid ett flertal tillfällen har sjukhus anfallits och förstörts, och Röda Korsets konvojer och hjälppersonal har nekats tillträde till drabbade områden. Hjälparbetare har till och med dödats. Civila har heller inte vågat söka vård i rädsla för att bli anfallna.

– Parterna i konflikten måste respektera den internationella humanitära rätten. Sjukhus och ambulansförare måste skyddas och får inte attackeras. Humanitära hjälporganisationer måste få tillträde till befolkningen för att kunna hjälpa dem. Civila får absolut inte anfallas utan måste skyddas, säger Melker Måbeck.

Situationen är desperat då det råder akut brist på allt – mat, rent vatten och toaletter, mediciner. Den långa och våldsamma konflikten har medfört förödande konsekvenser på infrastruktur, sjukvård och bostäder. De som återvänder kommer att behöva hjälp under lång tid framöver för att komma tillbaka till en normal tillvaro.

– De humanitära behoven i Syrien är fortfarande enormt stora, vi har 6 miljoner som är på flykt inne i Syrien och nästan lika många utanför, och det som behövs är fortfarande omedelbar humanitär hjälp. Det är allt ifrån rent vatten, sanitet, tak över huvudet och sjukvård.

Taggar

Syrien Konflikt På flykt Katastrofhjälp Volontär