Translate
Sök
Kriget i Syrien har pågått i nästa 8 år. Röda Korset hjälper människor i nöd. Kriget i Syrien har pågått i över sju år och de humanitära behoven är enorma. Röda Korset ger livsviktigt stöd runt om i landet.
Syrien
04 dec 2018

Kriget i Syrien – fakta om humanitära krisen

Sju år av strider. Det gör att många av barnen i Syrien inte har upplevt annat än krig. Den långvariga konflikten gör att behoven av hjälp är akuta – och kommer att behövas för en lång tid framöver.

Hjälp familjer i krig. Swisha valfri summa till 900 80 95.

1. Världens största flyktingkris

Syrien är den största flyktingkrisen i modern tid. 2011 bodde det 23 miljoner människor i landet. Nu befinner sig 11 miljoner på flykt – antingen inom eller utanför Syrien. De flesta som lämnat Syrien har flytt till grannländerna och situationen är svår i de tusentals flyktingläger som upprättats i exempelvis Libanon.  

2. Brist på allt i Syrien

Kriget har förändrat allt och stora delar av infrastrukturen har raserats, vilket får stora konsekvenser för människors möjlighet att klara av vardagen. 

  • 6,7 miljoner lever med osäkerhet om hur de ska få mat – vilket är en ökning från 2017.
  • 14,6 miljoner människor är i behov av hjälp när det kommer till vatten, sanitet och hygien. 
  • 11,3 miljoner är i behov av sjukvård. 
  • 13,3 miljoner är i behov av skydd. 


3. Civilbefolkningen får betala priset

Under hösten har spänningarna i området Idlib ökat. Hälften av de 2,5 miljoner människor som bor i området har redan tvingats fly en gång. Nu riskerar drabbas de igen.

Strider i städer och tätbefolkade områden gör att befolkningen drabbas hårt. Över 200 000 civila har hittills dött i kriget. Förstörelsen i stöder och byar får också förödande konsekvenser för de som överlever. En enda trasig vattenledning kan beröva 100 000 människor på rent vatten. 

4. Extrem brist på sjukvård

Förstörelsen av ett enda sjukhus i regionen berövade en halv miljon människor på livräddande vård. Ytterligare sju sjukhus har helt slutat fungera. Det gör att det råder extrem brist på sjukvård i Syrien. 

Enligt den internationella humanitära rätten är det förbjudet att attackera sjukhus och sjukvårdspersonal. Ändå sker det gång på gång i Syrien. 

5.Röda Korset hjälper nu – och imorgon 

Svenska Röda Korset har bara under 2018 bistått arbetet i Syrien med 27 miljoner kronor. På plats i Syrien har 13 miljoner människor fått assistans inom vatten, hygien och sanitet. Dessutom har 1,2 miljoner människor fått förbättrad tillgång till sjukvård och 6,7 miljoner människor fått hjälp med mat – hittills. 

I Syrien delar Röda Korset ut matpaket.

Röda Korset stöttar också långsiktigt. Trots att våldsamma stridigheter pågår i vissa områden så har människor som flytt börjat återvända till andra mer stabila områden. Här kommer stöd behövas för lång tid framöver för att bygga upp det som raserats under den långvariga konflikten. 

Taggar

Syrien Konflikt På flykt Katastrofhjälp Volontär