Translate
Sök
Tusentals matpaket ryms i Röda Korsets stora lager i Tartous. Tusentals matpaket ryms i Röda Korsets stora lager i Tartous. Matbristen är stor i det krigsdrabbade landet och paketet är efterlängtade.
Syrien
26 feb 2018

Härifrån skickas nödhjälp till hela Syrien

Här i den syriska kuststaden Tartous ligger ett av Röda Korsets lager som förser miljoner människor med nödhjälp. Det är ett fascinerande logistiskt pussel att snabbt få ut hjälp till så många, och ändå garantera god kvalitet. På bara några timmar har den senaste leveransen hunnit fram till de behövande.

Var med och rädda liv i krigets Syrien – swisha valfritt belopp till 123 000 4648

Medan stora containers rullar in på lagret berättar lagerchefen Basem Zghaibeh om dagens leveranser.

- Idag kommer sju containers in, var och en ungefär tolv meter lång. Vi lastar av en sådan på ungefär 25 minuter. Just den här har ungefär 855 matpaket och vi kommer idag få in 7 500 paket, säger Basem.

Lagret är 10 000 kvadratmeter stort och här arbetar 43 personer. De håller koll på bränsle- och transportkostnader för att få så bra pris som möjligt, sköter pappersarbetet för att få varorna genom tullen, lastar av, om och lagerför varorna.

Allt kontrolleras också noga. En truck lyfter försiktigt av pallarna med 100 matpaket på. Två paket från varje pall kontrolleras manuellt. Man tittar på vikt, volym, kvalitet och om något skadats på vägen. Resultaten av kontrollerna rapporteras tillbaka till givaren och leverantören.


Lagercentralen håller tät kontakt med de lokala föreningarna runt om i Syrien så att de är redo och vet vad som kan delas ut när, och en timme efter att containern kommit in rullar två lastbilar från Syriska Röda Halvmånen upp till lagret. De lastas med mat- och hygienpaket som räcker till tusen familjer.

- Den här lasten ska levereras idag, säger Basen. Om två tre timmar är den i Homs.

Var med och rädda liv i krigets Syrien – swisha valfritt belopp till 123 000 4648

Taggar

Syrien Konflikt På flykt Katastrofhjälp