Translate
Sök
Här får civila hjälp att lämna ett sjukhus i Aleppo. Det första evakueringsförsöket avbröts på grund av strider i området. (Foto: Noor Hazouri/SARC)
Syrien
02 feb 2017

Här evakuerar vi skadade i Aleppo

Tiotusentals människor som levt under svåra förhållanden i östra Aleppo fick stöd av oss i slutet av förra året. Vi gav sjukvård, mat, filtar och hjälpte folk ut. 150 civila på ett sjukhus fanns bland de evakuerade.

Hjärtan i skottlinjen: Stöd vår akutsjukvård i Syrien

I början av december kunde evakuering från sjukhuset äntligen ske. De civila som fanns där var instängda på grund av hårda strider i området.

- Många har inte kunnat röra sig och har haft speciella behov. Det måste ha varit skrämmande för dem, säger Marianne Gasser, från Internationella rödakorskommittén, ICRC.

 

Evakuering skedde från ett äldreboende i gamla stan i Aleppo. På grund av kriget har boendet också kommit att fungera som sjukhus. På sjukhuset fanns bland annat människor med fysiska funktionsnedsättningar samt andra som skadats i striderna. Bland de evakuerade fanns också sex föräldralösa små barn. 

Ett första evakueringsförsök fick avbrytas på grund av tunga strider i området. Men dagen efter lyckades insatsen.

118 patienter fördes till andra sjukhus och 30 person fördes till tillfälliga bostäder i västra Aleppo.

Tyvärr hann 11 personer dö innan vi nådde fram till boendet. De hade antingen hamnat i korseld eller dött på grund av att de inte hade tillgång till mediciner.

Röda Korset och Röda Halvmånen kommer att fortsätta kämpa för att hjälpa civila i Syrien.

(Artikeln har uppdaterats)

Text: Anders Jansson/ICRC

Taggar

Syrien Konflikt På flykt Katastrofhjälp Volontär
Röda Korset sjukvård Syrien

Rädda liv i Syrien

Du kan göra skillnad. Röda Korset är på plats i Syrien, och våra volontärer och sjukvårdare kämpar varje dag för att ge människor den hjälp de behöver för att överleva. Med din hjälp kan vi fortsätta rädda liv.

Ge till Syrien