Translate
Sök
Läger dit människor har flytt. I det här lägret i Arisha bor omkring 6000 personer som flytt undan striderna. Rent vatten, sjukvård och toaletter saknas. (Foto: ICRC)
Syrien
09 sep 2017

6 saker du behöver veta om slaget i Raqqa

Hundratusentals har flytt undan de intensiva striderna i Raqqa. Men många är instängda och har ingen möjlighet att ta sig till en säkrare plats.

1: Raqqa är en stad i regionen med samma namn i nordöstra Syrien. 2014 intogs staden av IS och nu pågår en militär offensiv för att återta den. Strider pågår också i andra delar av östra Syrien som kontrolleras av IS, till exempel i staden Deir Ez Zor. Dessa områden anses vara belägrade av FN och Röda Korset.

2: Över 200 000 människor har flytt sedan den militära offensiven inleddes, enligt FN. Men det finns ännu tiotusentals civilia kvar. Den humanitära situationen i staden Raqqa är desperat och människor dör. Civila hamnar mitt i de våldsamma striderna och de har väldigt svårt att få tag i de förnödenheter som krävs för att överleva. Sjukhus och skolor träffas av beskjutning. Sjuka och skadade får inte den vård som de behöver och förutom bristen på mat och vatten saknas det också mediciner.    

3: Många civlia som har flytt Raqqa har fått lämna allt de äger bakom sig. Flykten i sig har inneburit stora risker. Familjer har till exempel tvingats korsa Eufratfloden vilket är speciellt farligt för barn och äldre.

– Vissa människor drunknade och andra saknas, säger en av dem som flytt.

Många människor söker en säkrare tillvaro i andra områden som också kan vara farliga, till exempel Aleppo. Dessutom har många under flykten tvingats korsa minerade fält och vandrat i timtals i det soliga och heta vädret. När de väl nått fram till flyktinglägren har de inte sällan varit helt utmattade. En del barn har kommit fram ensamma efter att ha förlorat sina föräldrar.

4: 50 grader! Så varmt har det ibland varit i lägren som de som flytt bor i. Tillvaron är svår och rent vatten är en bristvara. Risken att vattenburna sjukdomar ska spridas ökar. I nuläget finns det stora humanitära behov som inte täcks.

– Människorna här lider fruktansvärt, säger Marianne Gasser, från internationella rödakorskommittén (ICRC)

5: Röda Korset och Röda Halvmånen kämpar för att hjälpa människor i nöd. Vi fokuserar främst på att ge rent vatten och göra santitets- och hygieninsatser i lägren där de som flytt bor. Dessutom levererar vi förnödenheter när det går att få säkert tillträde till människor som är instängda eller inte kan lämna de berörda områdena. 

Nyligen nådde våra kollegar i Syrien fram med den första hjälpkonvojen på tre år till Deir Ez Zor, 80 000 människor fick mat och mediciner. 

Över 400 000 människor behöver hjälp i och omkring Raqqa. De humanitära behoven kommer att vara stora under lång tid framöver.

6: Kriget i Syrien har pågått i över sex år och det är inte bara i Raqqaområdet som situationen är desperat. Människor skadas och dödas varje dag. Miljontals befinner sig på flykt undan kriget, inom landet och utanför. Våldet som vi ser i Syrien gör hjälpinsatsen komplicerad och våra volontärer och anställda på plats riskerar dagligen sina liv för att hjälpen ska komma fram. 

Röda Korset är en av få organisationer som kan arbeta över frontlinjer och med brett tillträde i Syrien idag. Varje månad når vi genom tusentals volontärer 4,5 miljoner människor. Hjälpen består av mat, vatten, sanitet, sjukvård, första hjälpen-kit, tak över huvudet och psykosocialt stöd. 

Taggar

Syrien Konflikt På flykt Katastrofhjälp Volontär
Röda Korset sjukvård Syrien

Rädda liv i Syrien

Du kan göra skillnad. Röda Korset är på plats i Syrien, och våra volontärer och sjukvårdare kämpar varje dag för att ge människor den hjälp de behöver för att överleva. Med din hjälp kan vi fortsätta rädda liv.

Ge till Syrien