Translate
Sök
Röda Korsets krisstödjare och första hjälpen-grupper var snabbt på plats efter attacken i centrala Stockholm. Foto samtliga bilder: Niklas Björling/Röda Korset
Stockholm
12 apr 2017

Så hjälpte Röda Korset efter attacken

Redan en timme efter attacken i centrala Stockholm den 7 april var Röda Korset på plats. De närmaste dagarna efter dådet stöttade 85 krisstödjare och flera första hjälpen-grupper människor som behövde prata.

Under fredagskvällen öppnade också flera Röda Kors-kretsar sina mötesplatser. Röda Korset har cirka 140 utbildade krisstödjare som är beredda att rycka in vid katastrofer.

– Vi fick i ett tidigt skede under fredagseftermiddagen veta från sjukvårdens insatsledare att det behövdes krisstödjare och skickade då sådana till området där det här förskräckliga hände, säger Anna Ernestam, tillförordnad generalsekreterare på Svenska Röda Korset.

Kriscenter

Ett kriscenter upprättades i Centralbadet dit människor kom som hade bevittnat det hemska och var chockade eller behövde stöd. Många fick en axel att gråta mot, andra hjälp att komma i kontakt med familjemedlemmar och det ordnades fram övernattningsmöjligheter för dem som inte kunde ta sig hem.

– Det är enastående att se hur starka vi står tillsammans. Mitt i allt mörker är en sak säker – medmänsklighet och handlingskraft lever i allra högsta grad i Stockholm och i hela Sverige, säger Ylva Jonsson Strömberg, nationell katastrofchef vid Röda Korset.

Röda Korsets krisstödjare och första hjälpen-grupper i centrala Stockholm.

Våra krisstödjare och förstahjälpare har bland annat träffat på många människor som antingen själva var på plats i området när attacken skedde eller som har någon anhörig som var där.

Finns till hands och hjälper till

Många människor fortsätter komma till centrala Stockholm där attacken ägde rum. Man lämnar blommor, tänder ljus och ägnar offren en tanke. Röda Korset krisstödjare och första hjälpen-grupper är på  plats åtminstone till och med skärtorsdagen.

– Vi finns till hands och hjälper till. Det lilla man kan göra vill man göra, säger Agneta Axelsson, frivillig förstahjälpare på Röda Korset.

Annika Andersson var en av alla de frivilliga Röda Korsare som var vid Sergels Torg under lördagen.

– När vi kom hit vid 10-tiden var det väldigt, väldigt tyst och lugnt. Det är ingen som rusar utan alla tar in, stannar upp och reflekterar. Det känns bra att kunna förmedla trygghet som vi gör. Folk kommer fram och tackar för att vi finns, berättar hon.

Ställer upp för varandra

Även vid kärleksmanifestationen på söndagen var det många människor som ville prata med Röda Korset på plats.

Rödakorsare som varit på plats berättar om hur människor ställer upp för varandra och vilket fantastiskt arbete som görs på flera håll. Som organisation jobbar vi vidare med att stärka vår krisberedskap och utbildar fler i första hjälpen och krisstöd.

Med Röda Korset app kan du lära sig grunderna i första hjälpen. Appen är enkel, gratis och kan rädda liv. Här hittar du appen.

Vill du bli första hjälpare? Här hittar du mer information.

Text: Anders Jansson och Isabel Hygstedt