Translate
Sök
Fatuma Ali har kommit med sitt fem månader gamla barnbarn Abdikaafi Jimaale till Kismayo General Hospital. Han väger tre kilo, en normal vikt för en nyfödd. (Foto: Pedram Yazdi/ICRC)
Somalia
15 mar 2017

Här får undernärda barn hjälp

Allt fler i Somalia lider av undernäring. Barn under fem år är de som drabbas först.

Stoppa hungern! Ge en gåva nu

Kvinnor med barn strömmar till centret där undernärda barn vårdas på Kismayo General Hospital. Centret stöds av Röda Korset och är en av få platser i södra och centrala Somalia där undernärda barn kan behandlas.

I slutet av februari i år hade 369 nya patienter skrivits in. En oroande ökning med 40 procent jämfört med samma period förra året.

Fem månader gammal - väger som en nyfödd

En av dem som tagit sig till sjukhuset är Fatuma Ali med fem månader gamla Abdikaafi Jimaale. Han väger drygt tre kilo, normalvikt för en nyfödd – men inte för ett barn som är fem månader.

– Jag är från landsbygden, torkan har fört mig hit, säger Fatuma.

– Jag har kommit för att barnet är sjukt. Jag är hans mormor, inte hans mamma. Han är min dotters förstfödda men hon har dött.Abdikaafi är inte ensam. Efter två misslyckade regnperioder har mer än hälften av Somalias befolkning ont om mat. Mohamed Gedi som driver centret för undernärda barn är oroad över att antalet barn som kommer dit ökar.

– Antalet patienter sedan november 2016 har ökat, säger Gedi.

– De kommer från landsbygden där bönderna har haft två misslyckade skördar.

Mamman äter det som barnen lämnar

Barn, särskilt de under fem, är en varningsklocka för hur desperat hungersnöden är. Deras kroppar påverkas annorlunda än vuxnas av mat, barnen förbränner betydligt mer energi per kilo kroppsvikt vilket betyder att de behöver äta oftare. På centret blir barnen vägda och man gör viktkurvor.

När tio månader gamla Abdirahman Bakar Ali (bilden nedan) kom till centret i januari var han allvarligt undernärd och hade mässlingen. Han har blivit betydligt bättre och får snart åka hem, men hans mor, Sahra Osman, som har ytterligare nio barn, är orolig för att torkan ska fortsätta.

– Vi jobbar på gården, men det är så torrt. Vi försöker odla men ingenting växer i den torra marken.

Sahra berättar att föräldrarna får äta den mat som barnen eventuellt lämnar.

Får vi ingen mat så sover vi. Vi vuxna kan stå ut, men inte småbarnen.

Människor rädda för ny katastrof

På sjukhuset får barnen specialkost. Beroende på hur allvarligt deras tillstånd är får de näringsrik mjölk sex till åtta gånger om dagen. De barn som får komplikationer som lunginflammation, livshotande näringsbrist eller anemi förs till intensivvårdsavdelningen. De barnen orkar inte äta. De är håglösa, har i stort sett ingen aptit alls och måste sondmatas.

– De senaste sex månaderna har varit riktigt dåliga, säger Mohamed Gedi.

– Det påminner om torkkatastrofen 2011 när folk fick fly till Dadaab i Kenya. Då dog cirka 50 000 av undernäring. Det är det som gör människorna här rädda.

Centret för undernärda barn på Kismayo är en fristad där mödrar kan bo med sina barn när de återhämtar sig. Där finns tvättmöjligheter och det serveras tre måltider om dagen för familjemedlemmar. Mödrarna får också råd och utbildning om amning och näring.

I hela Somalia uppskattar World Health Organisation att det finns 363 000 akut undernärda barn, 70 000 i så dåligt skick att de behöver näringsrik specialkost för att överleva. Centret på Kismayo och ett annat center i Baidoa, som stöttas av Röda Korset, räddar livet på en del av dessa barn. Men det finns inte tillräckligt med platser – och torkan fortsätter.

Text: Isabel Hygstedt
Foto: Pedram Yazdi/ICRC

Taggar

Konflikt På flykt Hälsa Somalia

Stoppa hungern!

Hungern slår just nu hårt mot flera länder som Kenya, Somalia, Sydsudan och Etiopien. Problemet är orsakat av torka, konflikt eller katastrof. Situationen gör att skördar slår fel, att boskap dör, att jobben blir färre och att människor inte får tillräckligt med mat och vatten.

Ge ditt stöd nu