Translate
Sök
Ayan och ettåriga dottern Amina bor på en av Röda Korsets barnkliniker i Somalia. Ayan och ettåriga dottern Amina bor på en av Röda Korsets barnkliniker i Somalia.
Somalia
05 jul 2018

”När barnen skrattar igen, då blir jag så lycklig”

Det här är Amina. Hon är ett år, men väger mindre än en nyfödd. På barnkliniken i Somalia får Amina och andra undernärda barn hjälp att överleva.

Rädda barns liv - bli månadsgivare idag >

– Amina har egentligen aldrig mått bra, hon har varit sjuk sedan hon föddes. Här på kliniken ser jag henne lekfull för första gången.

Ayan och ettåriga dottern Amina bor på en av Röda Korsets barnkliniker i Somalia där undernärda barn får hjälp. Här får de bo till dess att Amina har ökat i vikt och mår bra. När hon kom in vägde hon drygt hälften av vad hon skulle, bara 2,6 kilo.

Amina är ett av många barn i Somalia som lider av akut undernäring. Uppskattningar gör gällande att flera hundra tusen barn är akut undernärda och andra beräkningar pekar på att drygt en miljon löper risk att under året bli undernärda.

Totalt är sex miljoner människor i Somalia i behov av nödhjälp till följd av svår torka och många år av väpnade konflikter.

På kliniken får Amina näringstillskott och hennes viktökning och välmående kontrolleras ständigt. Ayan och de andra mammorna får också stöd. Vid sidan om att de får mat tre gånger om dagen, får de hjälp med att komma igång att amma och tips på hur de kan stödja sina barns tillfrisknande på bästa sätt. Oron är stor bland föräldrarna och därför har klinikerna inretts för att likna ett hem så mycket som möjligt. Det ska vara en trygg miljö som gör att barnen ska återhämta sig och mödrarna må bra.

Suuldano är chef på en av Röda Korsets barnkliniker:

– Den allvarliga bristen på mat gör att fler och fler familjer söker sig hit. Vi som jobbar är trötta, vi skulle behöva vara fler. Men när jag ser barn tillfriskna blir jag så lycklig. När de skrattar och är glada igen, från att ha varit nära att dö.

Ayan och Amina kommer behöva stanna på kliniken i minst tre veckor. Då ska Aminas vikt närapå ha fördubblats och hon ska väga som den ettåring hon är.

– Innan vi fick hjälp låg Amina alldeles stilla om jag lade henne ner. Nu sträcker hon på armarna och rör på kroppen. Jag ser att hon hämtar kraft, berättar en stolt Ayan.

Mobila kliniker når de mest utsatta

Röda Korset arbetar för att fler ska kunna få hälsovård i Somalia, i synnerhet små barn och gravida kvinnor. Röda Korset stödjer åtta hälsokliniker i regionerna Bari och Sahil. Bland annat stärks klinikernas förmåga att utföra vaccinationer, utbilda och informera om hälsa samt göra rutinmässiga undersökningar av små barn för att se till att de får i sig tillräckligt med näring och att de växer som de ska.

Tre av hälsoklinikerna är mobila och kan nå människor som lever långt ute på landsbygden, ofta under tuffa livsvillkor.

Vad händer vid undernäring?

Undernäring påverkar immunförsvaret och barnen löper större risk att drabbas av och även dö av infektioner som diarré, luftvägsinfektioner, mässling och malaria. Risk finns att tillväxten och hjärnans utveckling hämmas och att skadorna blir kroniska.

Vid svår akut undernäring lider barn av infektioner, uttorkning och låg kroppstemperatur som måste behandlas direkt. Sedan är det viktigt att barnet får näring. Ofta ges en energirik jordnötspasta.

Röda Korset räddar liv

Idag dör vart tionde barn i Somalia innan sin femårsdag. Men barnen dör av sjukdomar som går att förebygga och behandla. Röda Korset kämpar för stoppa hungern, ge vård och rädda liv.

Taggar

Konflikt På flykt Hälsa Vård Somalia