Translate
Sök
Röda Korsets arbetar med att bygga och renovera brunnar, så att människor får vatten. (Foto: Pedram Yazdi/ICRC)
Somalia
24 feb 2017

Akut läge i torkans Somalia

Uteblivna regn slår hårt mot Somalia. Miljontals människor är redan nu i nöd – men risken är att det blir ännu värre.

– Jag är 75 år och jag har inte förut hört om en så allvarlig torka, säger Bile Abdi.

Han är en av alla de som har drabbats hårt. För ett tag sedan miste han ett barnbarn.

– Törst och uttorkning dödade honom, säger Bile Abdi (bilden nedan).

Bile Adbi

Familjen har dessutom förlorat över tusen getter och får. Nu har Bile Abdi tagit sin tillflykt till en by i området Puntland i norra Somalia. Där har han också fått hjälp.

– Vi lever eftersom de gav oss vatten och vad än de kunde hjälpa oss med, säger han.

Risk för ny svältkatastrof

Torka är inte något nytt i Somalia. 2011 ledde torkan till en svår svält och enligt FN dog 260 000 människor, varav hälften var under fem år gamla.

Nu kan det bli en ny katastrof. På grund av en dålig regnsäsong förra året är situationen redan mycket svår. Om aprilregnen uteblir i år finns det stor risk för utbredd svält.

– Det talas om att ca 6,2 miljoner människor redan nu är i svår nöd och behöver hjälp med mat. Alla olika aktörer agerar för att se till att det inte blir värre. Experterna tror att om de mest utsatta kan få hjälp nu i februari och mars så kan förhoppningsvis en hungerkatastrof undvikas, säger Anna Grauers Fischer, på Svenska Röda Korset, och fortsätter:

– Om inte så är det svårt att komma tillrätta med problemen. Tyvärr verkar experterna tro att regnen i april inte heller den här gången kommer bli så bra.

Fler länder i östra Afrika är drabbade

Även i fler andra länder vid Afrikas horn, som Etiopien, Kenya och Sydsudan, är torkan ett stort problem. Den gör att skördar slår fel, att boskap dör, att jobben blir färre och att människor inte får tillräckligt med mat och vätska.

Boskap dör i torkan

– De flesta som är drabbade i Somalia var redan försvagade sedan tidigare eftersom det nu varit flera år med dåligt regn. Det sägs att familjer nu dragit ner sin kost till ett mål mat om dagen, säger Anna Grauers Fischer.

Röda Korset och Röda Halvmånen arbetar för att hjälpa behövande vid Afrikas horn. I Somalia ger vi bland annat mat, hälsovård, kontantstöd samt bekostar byggnation och renovering av vattenbrunnar. Internationella rödakorskommittén är beredd att bistå 600 000 människor i Somalia under våren.

En plats där förnödenheter har delats ut är byn där Bile Adbi och hans familj slagit sig ned. 

– Än så länge finns det hopp eftersom många aktörer agerat snabbt och hjälp har satts in. Jag hoppas verkligen att situationen vänder och att Somalia slipper uppleva svält igen, säger Anna Grauers Fischer.

Fakta: Många barn är undernärda i Somalia

  • Akut undernäring hade i december drabbat cirka 360 000 barn under fem år. Av de lite äldre barnen har ett flertal lämnat skolan på grund av migration till nya områden. Antalet internflyktingar har ökat stort i landet.   
  • Kolera är också ett stort problem och det sprider sig snabbt när vattentillgången är dålig som den är nu.
  • Enligt FN -rapporter ökar även våldet inom familjen och barn kan drabbas hårdare och flickor gifts bort i en tidigare ålder för att klara familjens behov bättre.
  • Förutom torkan har Somalia också stora problem med väpnade konflikter och fattigdom.
  • Svenska Röda Korset har under 2016 bland annat bistått med hälsostöd samt att bygga och renovera brunnar.

Text: Anders Jansson
Foto: Pedram Yazdi/ICRC

Taggar

Konflikt På flykt Hälsa Somalia