Translate
Sök
Solidaritetscenter i Malmö drivs av organisationen Kontrapunkt för att hjälpa bostadslösa. Solidaritetscenter i Malmö drivs av organisationen Kontrapunkt för att hjälpa bostadslösa. (Foto: Joi Grinde)
Malmö
01 mar 2018

Solidaritet som värmer och mättar

Matpaket, varma kläder och värmestuga som är öppen sju dagar i veckan. I Malmö innebär Röda Korsets samarbete med organisationen Kontrapunkt och Svenska kyrkan ett lyft för stadens hemlösa.

Kvällen är mörk och kall. Kön utanför de gamla lagerlokalerna är redan lång trots att det är en halvtimme tills dörrarna öppnas. Här väntar barnfamiljer, pensionärer, unga män, asylsökande och EU-migranter. De flesta ser fram mot kvällens matpaket. Några hoppas kunna få något varmt klädesplagg, blöjor till barnen, underkläder, hygienartiklar, en filt eller kanske en sovsäck.

Solidaritetscenter t i Malmö. Barn letar kläder.

I dörren väljer de som står i kö ett av tre kort beroende på om man önskar mat, kläder eller både och. En ung kvinna som är trivselvärd förklarar för besökarna i kön hur det hela går till.

Blev volontär på Röda Korset för att hjälpa

Inne i ”Free Shop” visar Niclas Berglund besökarna till rätta, fyra åt gången. Hyllorna är välfyllda med klädkartonger, alla prydligt märkta med sitt innehåll. Andra lådor innehåller tamponger, tandborstar, tandkräm, tvål och schampo. På disken finns pekbilder på plagg och hygienartiklar så att besökaren kan visa vad hen behöver.

– Mötet med människorna är väldigt givande. Jag kan se när jag lyckats hjälpa någon, säger Niclas, en av de frivilliga från Röda Korset.

Niclas Berglund frivillig Röda Korset.

I höstas gjorde han slag i saken och gick på en av Röda Korsets träffar för frivilliga. Sedan dess hjälper han till här på Solidaritetscentret två kvällar i veckan. Vissa frivilliga ställer upp på schemabundna tider varje vecka medan andra bokar in sig för enstaka pass.

– Igår var en polsk kille i tjugofemårsåldern här, klädd i sommarjacka och tunna skor, berättar Niclas.

Han kunde få varma skor, strumpor, vinterjacka, sovsäck och liggunderlag på en och samma gång.

– Killen kunde knappt fatta att han fick det här sakerna. De kostade honom ingenting.

Skänker kläder och hygienartiklar

En kvinna letar efter en tjockare jacka till sitt barn som väntar i sulkyn. Underkläder, skor, varma jackor och i viss mån hygienartiklar är det som är svårast att få in i tillräcklig mängd via donationer. Malmökretsen bidrar med att skänka kläder och hygienartiklar. När något fattas kompletterar kretsen med vissa inköp.

En ung kvinna tar tacksamt emot två tandborstar, tandkräm och tamponger innan hon går vidare till serveringsluckan där det erbjuds varm svampsoppa, bröd och frukt.

Matvarorna doneras främst av livsmedelskedjan Willys och av Lidl-butiker. Bageriet Gateau skänker stora mängder bröd.

– Malmöbor som vill undvika svinn skänker också mat till oss, berättar Johanna Nilsson, från Kontrapunkt.

Från 260 kilo upp till 600 kilo matvaror doneras varje dag. Det kompletteras med inköp av matolja och kryddor. Frivilliga sätter igång med planering och matlagning vid nio-tiotiden på förmiddagen fem dagar i veckan.

Solidaritetscentret drivs sedan många år av Malmöbaserade organisationen Kontrapunkt för att hjälpa bostadslösa människor med mat och kläder. Tidigare fanns även övernattningsmöjligheter här.

Många Malmöbor vill hjälpa

Nu har det blivit glesare mellan besökarna som hämtar mat. En ung man med luvtröja beger sig ut i Malmökvällen med ett matpaket under armen.

– Det är förfärligt med alla hemlösa, säger Henriette Weibull, frivilligledare för Röda Korsets verksamhet för hemlösa.

Det är inte svårt att få människor att göra punktinsatser som frivilliga, men betydligt svårare att få dem att engagera sig mer långsiktigt, tycker hon.

Resten av maten lastas på två transportcyklar. Paolo Dalle Pezze och Gerda Holmquist från Röda Korset ska cykla med de välfyllda matlådorna till värmestugan några kilometer härifrån. Lokalen tillhör Svenska kyrkan och där väntar frivilliga krafter från de tre organisationerna på att komma igång med serveringen.

Solidaritetscenter i Malmö.

Medan maten är på väg till värmestugan träffar vi Randi Svedberg, verksamhetsutvecklare på Röda Korset, som just avslutat kvällens rekryteringsträff på Kupan i Malmö.

– Malmöborna är fantastiska på att vilja hjälpa till, säger hon.

Samarbetet med Kontrapunkt och Svenska kyrkan fungerar väl och struktureras upp med hjälp av gemensamma styrmöten.

– I grund och botten vill vi samma sak, kommenterar hon.

Soppkök i Folkets Park

Röda Korset organiserar också soppkök i Folkets Park en gång i månaden, men vill gärna utöka sitt engagemang för bostadslösa och andra behövande. Svårigheten att hitta lokaler öppnade för samarbetet. Kyrkan förfogar över passande lokaler medan Kontrapunkt har Solidaritetscentret med kök och förvaringsmöjligheter. Malmökretsen och Kontrapunkt har dessutom ett betydande antal frivilligarbetare. Många av dem hittade till organisationerna under hösten 2015. Till värmestugan och Solidaritetscentret behövs ett trettiotal frivilliga per dygn.

Klockan närmar sig nio på kvällen. Runt borden i värmestugan sitter ett tjugotal besökare och äter soppa. Flera har väskor och plastsäckar vid sina fötter. De flesta är män och EU-migranter, men här finns även människor i och utanför asylprocessen, pensionärer och ett litet antal som verkar vara personer med missbruksproblem.

Värmestugans vilstolar, filtar och köksutrustning är inköpta av Malmökretsen. Värmestugan har öppet hela natten och fram till sju på morgonen.

Vilar i värmestugan

Två män samtalar om att nätterna blivit kallare medan de äter av soppan. En kvinna, som sträcker ut sina ben, uttrycker sin uppskattning om värmestugan och maten, men vill inte berätta varför hon söker sig hit.

– Jag har det svårt ekonomiskt just nu, säger en man i femtioårsåldern och tar en tugga av sin brödbit.

Man sover i värmestugan.

Det ekonomiska biståndet räcker inte till mycket mer än lägenheten, förklarar han. Nu hoppas han snart få ett jobb vilket skulle göra livet lite lättare.

När vi lämnar värmestugan är de flesta vilstolarna upptagna. Flera sluter sina ögon. Om en stund dämpas belysningen och då ska det vara tyst fram till klockan sju i morgon bitti.

– Det har blivit hårdare i samhället för de hemlösa. Malmö gör stora insatser för de som är skrivna i staden, men visar ingen pardon för alla andra, säger Henriette Weibull.

Text: Sven Rosell
Foto: Joi Grinde