Translate
Sök
Hanna Wendelbo-Hansson en av initiativtagarna till Designhjälpen
Egen insamling
19 dec 2016

Design som gör skillnad

För ett år sedan startade designparet Hanna och Martin Wendelbo-Hansson Designhjälpen. Genom att kombinera intresse för design och vilja att hjälpa till har de gjort skillnad för många.

Designhjälpen fungerar som en designförmedlingstjänst. Varje vecka skänker olika designers sina alster till Designhjälpen som lägger ut bild, pris och beskrivning på sitt instagramkonto. Den som vill ha en produkt måste vara snabb. Produkterna ligger bara ute någon minut innan någon tjingar dem. Betalningen för produkten blir en gåva som skänks direkt till Röda Korset av köparen.

För att förenkla insättningen har de startat en ”egen insamling” på www.redcross.se, här hittar du insamlingen. Där sätter köparna själva in betalningen för sitt designköp.

- Det funkar jättesmidigt och det är riktigt kul att se alla kommentarer från köparna.

Ville göra mer
Det hela startade med att Hanna och Martin kände ett starkt behov att engagera sig och göra något för alla människor som tvingas på flykt.

- Vi hade tidigare gett bidrag till organisationer men kände att vi ville göra något mer, berättar Martin.

Paret ställde sig frågorna ”vad är vi bra på?” och ”vad kan vi?”. Svaret var givet. Design och sociala medier. Inom kort var instagramkontot Designhjälpen öppnat och gensvaret blev enormt. Kontot ökade snabbt i antal följare och designers stod i kö för att vara med.

- Vi är så glada för att vi fick ett så bra genomslag tidigt och att vi har fortsatt växa sedan dess.

I början gick mycket tid åt till själva organisationen kring kontot. Informera hur tjänsten fungerar. Hantera kontakten mellan köpare och säljare. Ha koll på transaktioner och samtidigt posta inlägg.

- Nu fungerar allt mycket smidigare. Vi har effektiviserat våra rutiner och kan fokusera på det viktigaste – själva inläggen och marknadsföringen.

Viljan att ge är stor
Under den tid som Designhjälpen har funnits har variation av produkter varit stor. Allt från hobbydesigners till stora välkända företag har skänkt sina alster.

- En gång var det en fantastiskt fin tavla som skulle säljas. Vi fick hur många kommentarer som helst på Instagram och alla ville köpa. Då mejlade konstnären och undrade om han fick donera fler. Det är fantastiskt hur människor vill hjälpa till!

Flera kända designers donerar regelbundet saker, men ett bidrag av det mer ovanliga slaget var en goodiebag från ett inredningsevent som innehöll presentkort, doftljus och flera hemliga saker. Det blev en auktion där priset slutade på hela 2 500 kr.

Det är fantastiskt att höra Martin berätta om deras initiativ och lyssna till engagemanget i hans röst. På frågan om vad som händer i framtiden kommer svaret snabbt.

- Läget är fortfarande akut och värre än när vi startade! Vi tänker inte sluta, så länge vi får in bidrag så fortsätter vi. Vi är stolta över vårt arbete, det är viktigt och det gör skillnad.

Text: Marie Sparréus

Foto: Martin Wendelbo Hansson

Röda Korset månadsgivare

Bli hjälpen som aldrig lämnar

Som månadsgivare i Röda Korset är du en del av världens största mänskliga skyddsnät. Tillsammans kämpar vi för att återuppbygga samhällen och ge människor en framtid. Du bidrar med så mycket du vill, så länge du vill.

Bli månadsgivare i dag