Translate
Sök
Internationella rödakorsdagen firas varje år den 8 maj. Här är våra värvare ute på stan i Malmö. (Foto: Moa Karlberg)
Röda Korsets dag
08 maj 2017

12 timmar med Röda Korset

Idag firas Röda korsets dag över hela världen. Vi uppmärksammar några helt vanliga rödakorsare, en helt vanlig måndag i Malmö, och frågar vad det betyder för just dem att rädda liv och att ge hopp.

Fotojournalisten Moa Karlberg är idag i Malmö för att träffa rödakorsare i deras vardag.  

Att rädda liv och att ge hopp, vad betyder det för dig?

Sara Tellander, frivilligledare på cykelskolan i Lindängen, Malmö:
– Rädda liv kan jag väl inte påstå, men ge hopp tycker jag att vi gör! Hit kommer kvinnor som vuxit upp i länder där det varit förbjudet för dem att cykla, och så lär de sig här. Det är stort att lära sig något praktiskt som vuxen. Cykelkursen ger hopp om att få jobb, till exempel inom hemtjänsten där man ofta behöver cykla. Den ger självförtroende, gemenskap och glädje. Och sen allt det andra som cykling ger: hälsa, rörlighet, möjligheter att träffa andra i samma situation och att upptäcka nya delar av staden. Det ger mig hopp att se hur glada deltagarna blir, och det känns bra att göra något för att underlätta integrationen.

Sara Saed, deltagare på Röda Korsets cykelskola i Lindängen i Malmö:
– Jag vågade inte cykla innan, men det fanns något i mitt hjärta som ville. Att lära mig cykla ger mig hopp för framtiden, jag känner mig mer positiv. Nu kan jag hämta och lämna barnen och åka och handla utan bil. Jag kan också lära andra kvinnor som inte kan. Röda Korset har gett mig en bättre framtid genom att lära mig cykla, och bidrar till bättre liv för så många människor i hela världen. 

Zackarias Malmberg, värvare Röda Korset:
– Jag har inte direkt något poetiskt svar... För min del handlar det om att acceptera att det finns dåliga saker i världen och tro att man kan åstadkomma något för att göra saker bättre. Att inte ge upp. Det är anledningen till att jag sökte jobb som värvare, det här är mitt sätt att göra världen bättre. Hade jag inte trott på detta så hade jag inte fortsatt jobba med det. Det är alla intresserade och positiva människor som gör det värt att fortsätta.

Maria Zaar, värvare:
– För att kunna rädda liv måste man känna medmänsklighet. Det jag gör genom att värva månadsgivare är att sprida vårt budskap, att sprida medmänsklighet och humanitet. Samma sak som Röda Korset gör över hela världen. Det finns så otroligt många människor över hela världen som tror på Röda Korset och är med oss. Det finns också många fina människor här som vill bli månadsgivare. Det ger mig hopp. 

Maria Rudko, värvare:
– Jag studerar till människorättsadvokat, vilket för mig betyder att göra verklighet av alla de ord som finns i böcker och i konventioner. De ska inte bara vara ord på papper. Röda Korset möjliggör mänskliga rättigheter. Många jag träffar i jobbet vet inte hur illa det är på vissa ställen i världen. En del börjar faktiskt gråta när jag berättar för dem. Då känner jag att jag valt rätt jobb. Men många ler också! Folk vill gärna hjälpa. 

Maria Jensen, fysioterapeut på Röda Korsets behandlingscenter i Malmö:
– Hoppet är det sista som lämnar en. När det känns som att mina patienter är på väg ner försöker jag alltid hjälpa dem att hitta någon liten glimt av hopp, något att se fram emot eller något de tycker är kul att fokusera på.
Vi gör det genom tankar, rörelse och träning. Att komma ut och röra på sig bryter isoleringen för många. Det är viktigt att känna att man kan använda kroppen. När man gör det blir man mer öppen, ofta kommer tankar upp på sånt som hänt tidigare.
Jag blir hoppfull när det märks att mina patienter klarar saker de inte gjort tidigare. Det kan vara att ta trapporna istället för hissen, att orka leka med sina barn, att de vill träffa vänner och familj.

Hawine Merdasa, psykolog, på Röda Korsets behandlingscenter i Malmö:
– För mig betyder det att finnas där och erbjuda stöd och trygghet för dem som befinner sig i kris. Det som mina patienter tar upp här är saker som de kanske inte kan prata om någon annanstans, sånt som andra inte klarar av att höra. Jag kan inte göra det som hänt ogjort, men jag kan finnas här för dem nu, och för många är det en trygghet.
Att rädda liv kan ibland vara så konkret som att hjälpa någon till akutpsykiatrin, så att de direkt får den hjälp de behöver. Bara att få uttrycka tankar om att man inte orkar leva, bara att säga det kan vara en stor hjälp för många. 
Jag känner hopp när jag ser små förändringar som patienten själv kanske inte lägger märke till i början. Det kan vara att de har lättare för att le, eller berättar att de börjat göra saker som de inte gjort på länge. 

Sara Tellander och Sara Saed är volontär respektive deltagare i cykelskolan i Lindängen. Cykla är inte bara ett sätt att ta sig fram utan också ett sätt att ta sig in i samhället. Våra cykelskolor är ett exempel på hur jobbar med integration.

Zackarias Malmberg, Maria Zaar och Maria Rudko arbetar som värvare. Vår värvare möter människor och informerar om vår verksamhet ute på gator och torg, men också genom att knacka dörr. Vi arbetar regelbundet med att värva fler månadsgivare. Tack vare Röda Korsets månadsgivare kan vi jobba förebyggande och vara förberedda när katastrofer inträffar. Det ger långsiktighet och stabilitet i vårt arbete.

Maria Jensen och Hawine Merdasa arbetar på Röda Korsets behandlingscenter för krigsskadade och torterade (RKC). Många personer som flytt till Sverige lider av trauman från krig, tortyr eller svåra flyktupplevelser. Med rätt behandling ökar chansen att orka gå vidare. Våra behandlingscenter finns på ett flertal platser i landet.

8 Maj – Internationella rödakorsdagen

Röda Korset är världens främsta katastroforganisation. Vi finns på plats i Sverige och över hela världen både före, under och efter en katastrof tack vare våra miljontals volontärer. Svenska Röda Korset består av cirka 120 000 medlemmar, cirka 33 000 volontärer och drygt 930 lokala kretsar. Varje år den 8 maj firar vi Internationella rödakorsdagen. Det är samma dag som Röda Korsets grundare Henry Dunant föddes.
Läs mer om vår historia 

Stoppa hungern!

Hungern slår just nu hårt mot flera länder som Kenya, Somalia, Sydsudan och Etiopien. Problemet är orsakat av torka, konflikt eller katastrof. Situationen gör att skördar slår fel, att boskap dör, att jobben blir färre och att människor inte får tillräckligt med mat och vatten.

Ge ditt stöd nu