Translate
Sök
Hampus har en insamling för Röda Korset. "Man ska inte ge upp. Jag trodde aldrig själv att jag skulle nå till 23 000 kronor", säger Hampus Rosenqvist.
Egen Insamling
01 sep 2017

12-årige Hampus pantar för att stoppa hungern

I nästan två år har Hampus Rosenqvist samlat in tomburkar. Panten ger han till Röda Korset. Nu har han nått sitt mål – 23 000 kronor!

– Jag tycker det är jätteorättvist att många människor inte får mat på bordet varje dag.

Malmökillen Hampus Rosenqvist har alltid velat hjälpa andra och för några år sedan började han med en del insamlingar till välgörenhet. Till slut bestämde han sig för att dra igång en så kallad Egen insamling hos Röda Korset. Efter att han läst om att det kostar 23000 kronor att driva en hälsoklinik i Somalia i en månad bestämde han sig för att försöka nå den summan.

Länk: Starta en egen insamling du också!

– Nu har jag hållit på i nästa två år och jag har precis nått mitt mål, säger Hampus.

Hur känns det?

– Det är kul men också lite tråkigt att det tar slut nu, säger Hampus.

Pengarna har han fått in genom att samla in burkar och flaskor från bland annat grannar och sin pappas arbetskamrater. Dessutom har andra personer fört över pengar till Hampus insamling.

Hampus Rosenqvist

– Det fint med alla som bidragit. Det finaste var nog när en person skickade in pengar i stället för att köpa ”onödiga” julklappar, säger Hampus.

Men hur har du orkat hålla på så här länge?

– Ibland blir jag trött på det. Men jag går ju bara och pantar någon gång i månaden. Och eftersom insamling sakta men säkert växt så har det känts kul, säger han.

Vad är dina råd till andra som vill samla in pengar?

– Att man inte ska ge upp. Jag trodde aldrig själv att jag skulle nå till 23 000 kronor.  Ett tips är också att hitta sätt att samla in små belopp. I min familj så blir det många enkronor som bara ligger på någon bänk. Dem kan man samla in och ge bort.

Just nu råder det svår hungern i Somalia och flera andra länder. Hampus hoppas att hans insamling ska göra stor skillnad för människor i nöd.

– Jag hoppas att svälten minskar och att fler personer får chansen att leva på ett rättvist sätt. Många har ju aldrig fått chansen och då känns det bra att försöka hjälpa till, säger han.