Translate
Sök
Farouk Hamzaoui häller upp lunchsoppan på Rödakorshuset i Skärholmen. Farouk Hamzaoui häller upp lunchsoppan på Rödakorshuset i Skärholmen. (Foto: Marie Sparreus)
Papperslösa
18 jan 2019

En dag på Rödakorshuset i södra Stockholm

Följ med till Rödakorshuset som är en mötesplats för utsatta människor. Särskild fokus ligger på asylsökande, papperslösa och EU-migranter. Farouk Hamzaoui, från Röda Korset, berättar en helt vanlig dag.

Farouk: Det här är mitt liv. Jag har jobbat för Röda Korset i 25 år och älskar det. Att få hjälpa människor när samhället inte räcker till. Jag var med och drog igång Rödakorshuset och hoppas att fler liknande mötesplatser ska kunna öppnas.

Jag ser verksamheten som en stor stuga, dit alla är välkomna. Människor kommer för att få hjälp med allt från basala behov till samhällsinformation, gemenskap och ökad chans till integration. Huset är också en plats för personer som vill engagera sig som volontärer för ett medmänskligare samhälle. Jag försöker att se möjligheter, inte problem. Men visst är det så att utsattheten ökar i samhället. Jag ser det bland papperslösa och människor som har fått avslag på sina asylansökningar. Bitterheten blir större ju längre tiden går.

Jag vill att Rödakorshuset ska vara en plats där människor känner sig sedda och respekterade. Här är alla lika mycket värda. Trots att jag får höra mycket som är jobbigt, så ger det mig styrka att jobba här. Jag mår bra av att få öppna dörren till behövande, det gör att jag sover gott om natten.

Farouk på Röda Korset huset - vid datorn.

08:14

Idag är det tisdag och då är det full fart här i huset. På förmiddagen finns möjlighet att tvätta och duscha och efter lunch blir det undervisning i svenska. Jag vill inte sitta instängd på kontoret när våra besökare är här så därför passar jag på att svara på mejl och ha skypemöten på morgonen.

09:50

Många som kommer hit har ingenstans att bo och tillbringar nätterna på bussar och tåg. Jag tittar till vårt vilrum, som är ljudisolerat och ger en stunds efterlängtad sömn till dem som behöver. Här är alltid mörkt och tyst och alla respekterar reglerna – inget prat, inga mobiltelefoner.                  

Handdukar på Rödakorshuset.

10:37

Idag är bokningsschemat fullt för både dusch och tvättmaskiner. Alla som bokat sig får ett kvitto med sin tid. Bokningsrutinerna skapar lugn och trygghet, alla vet vad som gäller och det blir ingen rusning in när vi öppnar för att komma först.

11.01

Nu öppnar vi! Kön är som vanligt lång utanför dörren, idag väntar 30 personer och fler kommer säkert droppa in. Jag träffar en hel del bekanta men också nya besökare. Alla är välkomna hit.

Rödakorshuset familj tar selfie.

11:50

Selfiedags! En familj från Syrien är här. De ska flytta till Kiruna i morgon och vi ser till att de får varma kläder med sig inför vintern. En man som ska flytta till Piteå får också klädförrådet påfyllt. Vårt förråd fylls ständigt på med kläder och skor som skänks till oss. Jackor och skor i stora storlekar är det som går åt mest.

12:15

Vegetarisk soppa och ostsmörgås står på menyn idag. Vi serverar lunch till alla som vill ha. Våra volontärer är här tidigt på morgonen för att fixa maten och förbereda servering.

Farouk pratar med papperslös på Rödakorshuset.

12:45

Jag tar ett snack med en av besökarna som jag lärt känna väl. Hon är papperslös och lever under väldigt tuffa förhållanden, ensam och utsatt. För mig är det jätteviktigt att lyssna och finnas till för våra besökare. Vårt hus ska vara en trygg plats där alla möts med respekt.

Frivillig på Rödakorshuset.

13:00

Utan våra volontärer skulle vi aldrig kunna hålla öppet. De är helt fantastiska! Birgit Eneqvist är en av dem. Hon är här i stort sett varje dag. Idag har vi åtta frivilliga krafter här som hjälper till med bokningar, mat, undervisning och allt annat mellan himmel och jord.

14:19

Våra kurser i svenska är populära. Vi anpassar grupperna efter vilken kunskap besökarna har. En del har tränat mycket medan andra är nybörjare.

Svenska träning på Rödakorshuset.

16:05

Nu stänger vi för idag. Innan alla volontärer går hem samlas vi. Ibland får vi höra hemska berättelser från våra besökare och det är viktigt att få prata av sig. Just idag har vi haft besök av en man som berättat och tortyr och förföljelse och många av oss är väldigt berörda. Han har inte fått asyl i Sverige och sover under en bro i Kista, tillsammans med sin son. Genom att dela våra tankar och upplevelser hämtar vi kraft inför nästa dag och pratar om vad vi kan göra för mannen.

FAKTA: 5000 besökare på ett år

  • Rödakorshuset är en mötesplats för utsatta människor. Särskild fokus ligger på asylsökande, papperslösa och EU-migranter.
  • Rödakorshuset ligger i Kungens kurva i södra Stockholm och öppnade 2015. Varje år kommer omkring 5 000 besökare.
  • Enklare mat serveras och det finns duschar och tvättmaskiner. En dag i veckan finns en sjuksköterska på plats. Vissa dagar anordnas särskilda aktiviteter för ensamkommande och kvinnor liksom möjlighet att till exempel träna svenska, sy, måla och utöva yoga.
  • Rödakorshuset drivs av den lokala rödakorskretsen i Skärholmen. Två personer är anställda och ett 40-tal volontärer är engagerade.

Behöver du hjälp? Läs om vilken hjälp Röda Korset kan ge

Taggar

Papperslösa