Translate
Sök
Nordkorea
23 sep 2016

"Vi för en kamp mot klockan"

Människor tvingades fly från sina hem när Nordkorea drabbades av stora översvämningar. Nu måste de få tak över huvudet – innan vinterkylan slår till.

– Katastrofen har slagit till med full kraft. I området kring Hoeryong City finns knappt en byggnad kvar. Vattenmängderna nådde över taket på husen och människor tog vad de kunde och flydde, säger Ewa Eriksson, på Röda Korset som just är hemkommen från Nordkorea.

140 000 människor är i akut behov av hjälp efter översvämningarna i landet för två veckor sedan. Regeringen har bekräftat att 133 människor dött och att 395 personer saknas. 100 000 människor har tvingats fly sina hem och 35 000 hus är helt eller delvis förstörda.

Direkt efter katastrofen mobiliserades cirka 1000 frivilliga från Röda Korset. De deltog i räddningsarbetet och gav första hjälpen. Röda Korsets hjälparbete fortsätter på plats, men nu står vi inför en väldigt svår situation.

 

– Vi för en kamp mot klockan. Tusentals hus måste byggas innan vintern anländer. Redan i slutet av oktober kan temperaturen sjunka till under noll. Vi kan inte lämna människor utan skydd mot väder och vind, säger Ewa Eriksson.

 

Stora områden med jordbruksmark har också översvämmats. Det gör att det finns en oro för att människor inte ska få tillräckligt med mat de kommande månaderna.

Fakta: Långsiktigt stöd

  • Svenska Röda Korset har stött systerföreningen i Nordkorea sedan slutet av 1990-talet.
  • Stödet har bestått av långsiktiga insatser för att förbättre hälsa, vatten och sanitet samt katastrofberedskap.

Text: Maude Fröberg/Anders Jansson

Taggar

Nordkorea
Röda Korset månadsgivare

Bli hjälpen som aldrig lämnar

Som månadsgivare i Röda Korset är du en del av världens största mänskliga skyddsnät. Tillsammans kämpar vi för att återuppbygga samhällen och ge människor en framtid. Du bidrar med så mycket du vill, så länge du vill.

Bli månadsgivare i dag
Röda Korset är världens främsta katastroforganisation. Vi är på plats i 190 länder. Före, under och efter en katastrof. Genom att stödja Katastrofhjälpen hjälper du oss arbeta för att ingen ska lämnas ensam i en katastrof.

Världens främsta katastroforganisation

Röda Korset är världens främsta katastroforganisation. Vi är på plats i 190 länder. Före, under och efter en katastrof. Genom att stödja Katastrofhjälpen hjälper du oss arbeta för att ingen ska lämnas ensam i en katastrof.

Stöd Katastrofhjälpen