Translate
Sök
Nordkorea
07 aug 2016

Hon har äntligen fått rent vatten!

Kim Su Hi och hennes barn brukade ofta bli sjuka av smutsigt vatten. Men tack vare stödet från Röda Korset har familjen – och hela byn – fått nya förutsättningar.

Kim Su Hi är en av många i byn Paeksan Ri i Nordkorea som berättar om hur livet blivit bättre sedan Röda Korset såg till att det finns rent vatten. Kim Su Hi har nu rinnande vatten i sitt hus. Tidigare fick hon och hennes familj ofta sjukdomar orsakade av smutsigt vatten vilka gjorde det svårt att arbeta. Barnen missade skolan och blev uttorkade när de fick diarré, vilket man kan dö utav. 

Färre blir sjuka
Så fort Kim Su Hi fick tillgång till rent vatten blev familjen friskare. På den lokala kliniken bekräftar personalen också att vattenburna sjukdomar minskat drastiskt i byn sedan de fick hjälp av Röda Korset. Tidigare var diarré den vanligaste orsaken till att man i byn skyndade sig till kliniken, men nu kommer bara en eller två personer per år dit av den orsaken.

Kan dryga ut matransonen
Förut var Kim Su Hi tvungen att gå långt för att hämta vatten. Nu slipper hon det och får mer tid över att arbeta i sin köksträdgård. Det ger bättre skörd och mer mat till familjen, vilket är välkommet då matransonen från staten nu är den lägsta på sju år. Maten räcker också till dotterns familj i huvudstaden Pyongyang. Där saknar många köksträdgårdar och är helt beroende av sin matranson. Stödet till Kim Su Hi hjälper alltså inte bara henne, utan hela familjen.

Var femte nordkorean utan vatten
Nordkorea byggde ett omfattande rörsystem på 1970-talet som gav en stor del av befolkningen rinnande vatten, men på grund av bristande underhåll saknar idag var femte nordkorean tillgång till rent vatten.  En del av vårt projekt i Nordkorea går också ut på att utbilda grupper i byarna så att de själva kan sköta underhållet av vattensystemet. Det har vi även gjort i Kim Su His by – med stor framgång – för att se till att hon och andra ska ha tillgång till rent vatten även i framtiden. Röda Korset gör dessutom uppföljningsbesök efter fem år för att säkerställa kvaliteten och komplettera med reservdelar om det behövs. 

Röda Korset hjälper även i naturkatastrofer 
Svenska Röda Korset har stöttat sin systerförening i Nordkorea sedan 1990-talet. Nordkorea drabbas årligen av naturkatastrofer och översvämningar där medföljande förstörelse kräver insatser från landets myndigheter och det lokala Röda Korset. Med internationellt stöd har Röda Korset byggt upp katastrofberedskapslager på sju olika orter i landet. På så sätt kan man ge omedelbart stöd till familjer som står utan bostad. I landet har Röda Korset också mobila vattenreningsverk som kan producera rent vatten vid behov.

Taggar

Nordkorea
Röda Korset är världens främsta katastroforganisation. Vi är på plats i 190 länder. Före, under och efter en katastrof. Genom att stödja Katastrofhjälpen hjälper du oss arbeta för att ingen ska lämnas ensam i en katastrof.

Världens främsta katastroforganisation

Röda Korset är världens främsta katastroforganisation. Vi är på plats i 190 länder. Före, under och efter en katastrof. Genom att stödja Katastrofhjälpen hjälper du oss arbeta för att ingen ska lämnas ensam i en katastrof.

Stöd Katastrofhjälpen