Translate
Sök
Hasina och hennes son Umar har som många andra flytt till Bangladesh. Nu får de hjälp av Röda Korset. Hasina och hennes son Umar har som många andra flytt till Bangladesh. Nu får de hjälp av Röda Korset.
Myanmar
01 nov 2017

Utsatt situation för kvinnor och barn på flykt från Myanmar

Över 600 000 människor har nu flytt våldet i Myanmar (även kallat Burma). I de redan hårt ansträngda lägren vid gränsen i Bangladesh lever familjer under svåra förhållanden. Röda Korset är på plats och trappar upp sin hjälp.

Ge en gåva som räddar liv i katastrofer >

Varje vecka anländer tiotusentals på flykt undan våldet i Rakhine, Myanmar till lägren. Hasina  är en av dem. I tolv dagar vandrade hon och sonen Umar Faruq utan mat, med endast det leriga vattnet i bäckar och pölar att dricka. Umar Faruq är bara två år gammal, och nu är han sjuk. Vi möter dem medan de väntar på hjälp hos Röda Korset. Bland annat får Hasina en sarong. Den påminner henne om allt hon förlorat.

- Jag kom ifrån min mamma när vi flydde. Jag var rädd, min man var död och jag var alldeles ensam. Jag har inget att återvända till, säger hon.

Helt beroende av nödhjälp

Hasina flydde för sitt liv. Precis som andra fick hon bara med sig det hon kunde bära. Behoven i lägren är enorma. Människorna som bor där behöver hjälp med allt från rent vatten till mat och tak över huvudet. Röda Korset har hittills delat ut nödhjälp som mat, hygienartiklar och tält till över 300 000 personer.  

Stor risk för sjukdomar

Vid en av Röda Korsets mobila hälsokliniker möter vi Rajuma. Hon har precis fått medicin till sin sjuka son. Rajuma berättar att hon bor med sjutton andra under ett plastskynke, utan annat skydd från vädret. Många människor på flykt från Rakhine har bott så i månader.

Rajuma har fått medicin.

Kraftiga regn gör att skräp och avföring sprids med leran på de branta, överbefolkade sluttningarna. Smutsigt vattnet ger människor diarré, och risken för ett kolerautbrott är akut. Röda Korset deltar i en vaccinationskampanj mot kolera, och arbetar dygnet runt för att ge människor rent vatten. Bland annat är experter från Svenska Röda Korset på plats.

Kvinnor och barn särskilt utsatta

Sedan augusti har nu över 600 000 människor flytt från Rakhine till Bangladesh. Fler än hälften är kvinnor och barn. Precis som Hasina och Rajuma, vars män båda dödats, har många varit med om hemska händelser. Och även i flyktinglägren är risken för våld och övergrepp stor. Röda Korset har satt upp trygga, barnvänliga platser där barn kan leka och få stöd. Även psykosocialt stöd är viktigt för att hjälpa människor att bearbeta sina upplevelser. 

Ett barn har fötts i flyktinglägret.

Första bebisen ger hopp

Men mitt i allt det svåra finns det ljuspunkter. Nyligen föddes den första bebisen på en av Röda Korsets kliniker. En frisk, fin flicka som ska heta Sheikh Hasina. Det är ingen lätt tillvaro hon föds till, men tack vare Röda Korsets barnmorskor kunde hon komma tryggt till världen.  

Vad gör Röda Korset för människorna som flytt från Myanmar?

  • Över 300 000 personer har fått nödhjälp som presenningar, hygienartiklar, tält, myggnät, mat, skor och filtar. 
  • 320 000 matpaket har delats ut.
  • 11 000 personer har fått vård på våra mobila hälsoteam med läkare, sjuksköterskor och barnmorskor.
  • I mitten på oktober öppnades ett stort fältsjukhus med 60 vårdplatser, intensivvårdsenhet och möjlighet att göra operationer.
  • Ser till att det finns rent vatten, toaletter och tvättmöjligheter. Experter från bland annat Sverige är på plats.
  • Deltar i kampanj för att vaccinera mot kolera, och informerar uppåt 500 personer om dagen i hur man undviker smittsamma sjukdomar.
  • Hjälper familjer som splittrats under flykten att återförenas eller få kontakt.
  • Trygga, barnsäkra platser för barn att leka och få stöd.
  • Registrerar ensamkommande barn och ser till att de tas om hand, samt undersöker undernärda barn och skickar dem vidare till rätt hjälp.
  • Tack vare lokala volontärer och medarbetare samt våra katastroflager har vi snabbt kunnat skala upp våra insatser.

Läs mer: Röda Korset hjälper även de som är kvar i Rakhine i Myanmar.