Translate
Sök
Myanmar
12 sep 2016

Hon räddades i sista sekunden

Hela byn trodde hon skulle dö. Gravida Ngwe Soe mådde rejält dåligt. ”Vi har sett liknande fall och ingen hinner till sjukhus i tid”, berättar en av de äldre i byn.

Ngwe var gravid i sjunde månaden med tvillingar och under natten hade hennes tillstånd förvärrats. Hon sände efter Thu Htun, som är byns barnmorska. Hon konstaterade direkt att läget var allvarligt och symptomen visade på havandeskapsförgiftning. Thu kontaktade sin kontaktperson på Röda Korset och de beslutade att Ngwe omedelbart måste till sjukhuset.

Skillnad mellan liv och död

Här hade historien kunnat få ett helt annat slut. Tidigare dog många kvinnor och barn på landsbygden i Myanmar eftersom de inte hann få sjukvård i tid. Men tack vara ett projekt som drivs av Röda Korset och fokuserar på mödra- och barnhälsovård har många liv räddats – bland annat Ngwe och hennes två barn. Genom projektet har Kyaung MaGui, byn där Ngwe bor fått en mobiltelefon. Här betydde den skillnaden mellan liv och död. Thu berättar:

-Vi kunde ringa ambulansen direkt och det räddade Ngwes liv. Tidigare fick vi köra motorcykel hela vägen till sjukhuset och be dem skicka en ambulans. Det tog väldigt lång tid och ofta hann ambulansen inte fram, berättar hon.

Helt återställd

Nu är Ngwe helt återställd och sitter med sina två friska och livliga barn i knäet. – Jag kommer inte ihåg vad som hände för jag var delvis medvetslös, men jag är så tacksam för att Thu förstod faran och skickade mig till sjukhuset direkt. Annars hade jag dött.

Thu fortsätter: Den timme vi sparade genom att ringa sjukhuset räddade definitivt både Ngwe och hennes barns liv.

Bild: Amanda George

Text: Amanda George

Röda Korset katastrofhjälpen

Det allra nödvändigaste

Ofta är det absolut viktigaste efter en katastrof att få tag i mat, rent vatten, ett enkelt tak över huvudet och att kunna hålla sig någorlunda ren. Och så sjukvård, förstås, för de som skadats.

Stöd Katastrofhjälpen