Translate
Sök
Röda Korset ser till att skapa trygga mötesplatser för kvinnor på flykt, som här i ett flyktingläger i Bangladesh. Röda Korset ser till att skapa trygga mötesplatser för kvinnor på flykt, som här i ett flyktingläger i Bangladesh.
#MEDSYSTER

”Jag sover dåligt. Jag är ensam och rädd för vad som ska hända mina barn, och mig själv”

Lås på toaletten, trygghet och utbildning – så säkras kvinnors behov i katastrofer.

– Jag sover dåligt. Jag är ensam och rädd för vad som ska hända mina barn, och mig själv.

Ismat Arca är tvåbarnsmamma och på flykt från våldsamheterna i Myanmar, där hennes man dödades förra året. Ismat delar sin oro och ensamhet med många miljoner kvinnor på flykt och i krig och katastrofer världen över.

Alla människor drabbas i kris. Men på olika sätt. Kvinnors och flickors utsatthet handlar om risken för sexuella övergrepp, att giftas bort som barn för att ens familj har svårt att klara sig eller att säljas av människohandlare. Det handlar också om att ensam bära ansvaret för en hel familjs försörjning, om maken dött eller deltar i strider.

I flyktinglägret i Bangladesh där Ismat Arca bor duschar inte kvinnorna och de håller sig så länge de kan innan de besöker latrinerna. De är rädda för att bli våldtagna. De vill heller inte lämna sina barn ensamma, för tänk om de rövas bort. I kriser ökar alltid risken för trafficking.

–  Vi går ofta tillsammans till latrinerna, när mörkret fallit och inte så många andra är ute, berättar en av kvinnorna som besöker Röda Korsets kvinnotält i flyktinglägret, en trygg mötesplats för kvinnor där de kan träffas i avskildhet medan barnen får leka.

Ta kvinnors behov på allvar

Berättelserna från Bangladesh visar att kvinnors utsätts för särskilda hot och problem, bara för att de är kvinnor. Det gör att stödet till drabbade människor måste anpassas efter var och ens behov. Hur toaletter placeras i ett flyktingläger kan ha en avgörande betydelse, liksom hur mat delas ut. Med separata köer slipper kvinnor vara rädda för att knuffas undan, antastas eller tappa bort sina barn.

Akutstödet i en kris kan vara livsviktigt. Men det är samtidigt precis lika angeläget att arbeta långsiktigt för att motverka de strukturer som trycker ner kvinnor och gör övergreppen och utsattheten till vardag.

#medsyster - läs mer >

Röda Korsets övertygelse är att starka lokalsamhällen bygger på jämställdhet och mångfald. Ett bra exempel kommer från Myanmar. Här bjuds kvinnor aktivt in att delta i det traditionellt manliga arbetet med att förbereda byar på de årliga svåra översvämningarna. De får utbildning i hälsa och jobbar sida vid sida med männen för att rensa kanaler från skräp så att vattnet ska kunna flöda bättre.

– Jag har skaffat mig kunskap som jag kan föra vidare till andra kvinnor. Det tjänar både samhället och jämställdheten på, säger Dau Nuont Htwe, en av de kvinnor som utbildats i Myanmar.

Att prata om mens

Att bryta tabun är ett annat sätt att jobba för jämställdhet. I en skola i Kenya brukade flickorna stanna hemma när de hade mens. De missade viktiga lektioner. Ingen vågade prata om mens, vare sig lärare eller elever. För att förändra situationen gjordes en utbildningsinsats, där Röda Korset gav stöd. I början gick det trögt, berättar läraren Betty Cherotich.

– Eleverna vände bort sina ansikten och strunta i att komma. Vi berättade för dem att mens är något som alla flickor är med om och att det inte är något att dölja. Sakta började de bli mindre blyga och snart ville de veta allt.

Det kom fram att toaletterna på skolan var en nyckel. De var trånga och lortiga, byggda av bucklig korrugerad plåt. Eleverna föredrog att uträtta sina behov utanför och det bidrog till att flickorna hellre stannade hemma när mensen kom.

Nu har nya toaletter kommit på plats och frånvaron har gått ner. Och Betty Cherotich har själv vågat börja prata om mens hemma.

– Efter utbildningen gick jag hem till min man och ställde alla hygienprodukter på bordet. Han blev nyfiken och undrade hur de skulle användas. Jag berättade vad jag lärt mig, säger hon stolt.

Världen behöver fler handlingskraftiga medmänniskor! Var med och hjälp oss att förändra vardagen för medsystrar i hela världen.