Translate
Sök
Foto: Arvida Byström Foto: Arvida Byström
#medsyster
08 mar 2018

Medsystrar genom musiken

Genom projektet #medsyster vill Röda Korset sätta fokus på kvinnors levnadsförhållanden i kris, krig och katastrof. Artisterna Janice, Sabina Ddumba, AMWIN och LASH gick ihop för att tolka systerskap, medmänsklighet och handlingskraft.

– Vi har rösten att tala och att sprida budskapen, men det finns de kvinnor som inte alls har den möjligheten. Vi ska inte berätta deras historia, för vi kan inte ens föreställa oss vad dom har varit med om, men vi kan hjälpa dem, förklarar Janice.  

Hennes låt Queen ligger till grund för den nya låten, som släpps på den internationella kvinnodagen – men den här gången verkar hon inte som soloartist. Både Sabina Ddubma, AMWIN (tidigare Amanda Winberg) och LASH har skrivit varsin del av den nya texten och samtliga medverkar i musikvideon som släpps på den internationella kvinnodagen.

– Den nya låten känns så sjukt mäktig, säger Janice. Jag hoppas att den ska ge styrka, hopp och gemenskap.

Både produktionen av låten och musikvideon har sett lite annorlunda ut än vad det vanligtvis gör i musikbranschen. Hundra eldsjälar ligger bakom projektet – och alla är kvinnor.  

– Jag är med för att kvinnan äger. Punkt. Det är inte ofta man gör det här med bara kvinnor, så bara det är väldigt roligt, berättar Sabina Ddumba.

Amanda Winberg är inne på samma spår:

– Att jobba med massa inspirerande kvinnor för andra kvinnor känns som det fetaste man kan göra, säger hon.  

Katastrofer är inte könsneutrala

I krig och väpnade konflikter används ofta våld mot kvinnor som ett vapen och i samband med katastrofer ökar sexuellt och könsbaserat våld. Men kvinnor och flickor som drabbas av krig och katastrofer är inte enbart sårbara och hjälplösa.

I det kaos som uppstår i en konflikt eller katastrof ruckas samhället i grunden och då finns det också en möjlighet att förändra gamla ojämlika könsroller och stärka kvinnors och flickors ställning. Pengarna från medsyster ska gå till just sådant katastrofarbete och till särskilda projekt inriktade på kvinnor i Afghanistan, Bangladesh, Myanmar och Sudan. Det handlar om att förändra vardagen för medsystrar runt om i världen. Men vad är då en medsyster?

– Det är någon som backar en och supportar en, som finns där när man orkar eller inte orkar. Alla vi som är här idag och jobbar är medsystrar och vi gör det här tillsammans för våra andra medsystrar, säger Janice.

#medsyster - läs mer >