Translate
Sök
Marita är en engagerad läxhjälpare och Idman är glad att få hjälp Idman Abdisalan pluggar tillsammans med läxhjälparen Marita på biblioteket i Rinkeby.
Läxhjälp
27 dec 2016

"Nu vågar jag tro på en framtid"

Idman drömmer om att gå på universitetet. Volontären Marita tycker det är kul att hjälpa till. På läxhjälpen i Rinkeby möts de.

– Jag är stressad över skolan. Ibland känns det väldigt svårt och jag tänker att jag inte kommer att klara av att plugga vidare, säger Idman Abdisalan, 20 år.

Hon kom till Sverige från Somalia för fem år sedan.  

– I Somalia har jag bara gått i skolan i två år och nu är det mycket att lära sig.

Idman pluggar omvårdnadsprogrammet på gymnasiet och konstaterar att det är hårdplugg som gäller. Inte minst eftersom hon måste kämpa med språket.

– Det blir dubbeljobb! När jag läser en bok så finns det en massa ord som jag inte förstår. Och då måste jag översätta till somaliska med en ordbok. Problemet är att lära sig både nya ord och att lära sig ämnet.

Vill plugga vidare

I framtiden vill Idman plugga vidare på universitetet.

– Jag är inte säker på vad jag vill bli, men jag har tänkt på att bli sjuksköterska eller specialpedagog.

Men först måste gymnasiet klaras av. Idman känner att hon behöver stöd för att klara av det.

– Jag skäms lite för det ibland. Men jag behöver en massa hjälp och jag tror att det finns många som jag. Min familj som jag bor med kan inte mer svenska än jag och jag känner att jag behöver få hjälp av någon som kan mer svenska.

Idman är en av dem som brukar besöka Röda Korsets läxhjälp i Rinkeby. Där har den som vill kunnat få hjälp med sina studier sedan verksamheten drog igång 1997.

Stort behov av stöd

Läxhjälpen, som är gratis och öppen för alla, håller i dag öppet tre gånger i veckan.

– Det finns ett glapp i utbildningssystemet. Behovet av stöd är stort, större än det finns resurser till. Därför behövs läxhjälpen, säger Rezwan Mohammad, en av samordnarna av läxhjälpen.

Han påpekar att skolarbetet ofta kräver att någon förälder eller anhörig hjälper till.

– Många elever som bor i Rinkeby har föräldrar som inte behärskar det svenska språket. Det är heller inte ovanligt att föräldrar till och med saknar utbildning. Många bor dessutom trångt vilket gör att det är svårt att finna studiero hemma.

– Därför finns det ett stort behov av läxhjälp. Det behovet har vi svårt att mätta, men vi gör en stor insats tillsammans med andra frivilligorganisationer i Rinkeby.

Antalet besökare på läxhjälpen i Rinkeby har vuxit de senaste åren. Under vårterminen 2016 hade man drygt 3 700 besök. 35 procent var mellanstadieelever och bland dem stod sjätteklassarna för nästan hälften. De ämnen som flest vill få hjälp med är svenska och matematik.

Rezwan påpekar att studierna är mycket viktiga för läxhjälpens besökare.

– Många känner en stor press. De vill få bra betyg så att de kan ha en chans på arbetsmarknaden.

Idman och Marita

500 frivilliga

Det är många frivilliga som vill vara med. Drygt 500 läxhjälpare har varit på plats i Rinkeby de senaste terminerna.

En av dessa är Marita, som till vardags jobbar med ekonomi och löner. Hon kan via sin arbetsgivare välja att vara volontär några jobbtimmar i månaden. När vi träffar henne är hon läxhjälpare för första gången. Efter den första kvällen konstaterar hon att det var full fart på biblioteket.

– Jag var inte riktigt beredd på att skulle vara så många besökare. Men det var roligt och jag ska försöka komma hit igen nästa vecka. Läxhjälp tror jag är en viktig verksamhet i dagens samhälle, säger Marita.

Flexibelt uppdrag

Fanny Käck är en annan av de frivilliga i Rinkeby. Hon har längre erfarenhet av att vara läxhjälpare.

– Jag tycker om att få personer att utvecklas och att lära sig nytt. Många besökare kommer hit återkommande och det är kul att se hur de utvecklas, säger hon.

Hon bor själv i närområdet och pluggar till vardags till lärare. Men hon påpekar att det inte alls är nödvändigt att ha den typen av pedagogiska kunskaper som en lärare har för att vara volontär i verksamheten.

– Fördelen med läxhjälp är att du inte behöver någon egentlig kunskap. Det krävs inte så mycket mer än din tid.

Fanny uppskattar också att vara läxhjälpare i Rinkeby eftersom hon som volontär tillåts vara rätt flexibel. Det finns till exempel inga krav på att läxhjälparna måste vara på plats ett visst antal gånger.

– När man inte har jättemycket tid att lägga, men ändå några timmar här och där så kändes det här som ett perfekt sätt att kunna bidra med något. Livet kommer ju i vägen ibland, men jag brukar i alla fall försöka komma en gång i veckan.

Kommer så ofta hon kan

Idman går till läxhjälpen så ofta hon bara kan.

– Det är jättebra. Här får du en lärare som sitter bredvid dig och hjälper dig. Och du behöver inte ens betala något. Jag kan inte beskriva hur glad jag blir av det, säger hon.

Vad skulle du göra utan läxhjälpen?

– Om läxhjälpen inte fanns så skulle jag ha svårare att lära mig och jag vet inte om jag skulle klara av att plugga vidare.

Hur känns det när du får hjälp här?

– Då kan jag sova bra på natten. För då har gjort min läxa och dagen efter är det ingen lärare som frågar mig ”varför har du inte gjort det här?”, avslutar Idman.

Text: Anders Jansson/Röda Korset
Foto: Susanne Kronholm

Läs reportaget och andra artiklar i Röda Korsets tidning Henry som du hittar här.