Translate
Sök
Wagner blev skjuten när han spelade fotboll nära sitt hem i Guatemala. Wagner blev skjuten när han spelade fotboll nära sitt hem i Guatemala. En tid efter att vi träffat Wagner, som satt i rullstol på grund av sin skador, så fick vi besked om att han dött. Hans familj vill att vi ska fortsätta berätta om hans öde.
Latinamerika
03 dec 2018

Centralamerika hårt drabbat av våld

De senaste åren har kriminaliteten eskalerat i Guatemala, El Salvador och Honduras och regionen står i dag på randen till en humanitär katastrof.

Var med och rädda liv! Swisha valfri summa till 900 80 95.

En dag som vilken annan som helst. 17-årige Wagner och hans vän var och spelade fotboll när två män plötsligt kom fram.

- De sa att de ville ha våra pengar och telefoner – vi vägrade. Vi såg inga vapen så vi trodde inte att de hade några, säger Wagner.

Men när Wagner och vännen vände sig om för att gå drog männen sina vapen. Skotten avlossades och allt blev svart.

- Min kompis dog. Jag fördes till sjukhus, men doktorn sa att jag aldrig kommer kunna gå igen, berättar Wagner.

Fler mord än i väpnade konflikter

Konsekvenserna av det organiserade våldet i de tre länderna är omfattande. De senaste fem åren har våldet spridit sig likt en epidemi i den region som kallas för Centralamerikas Norra Triangel.

De senaste fem åren har det spridit sig likt en epidemi i den region som kallas för Centralamerikas Norra Triangel.

Här sker fler mord per capita än i merparten av världens väpnade konflikter. De kriminella gängen i området tros ha mer än 70 000 medlemmar, varav de flesta är pojkar och unga män. Tvångsrekrytering till gängen är vanligt, särskilt bland de yngre medlemmarna.

Det eskalerande våldet påverkar människor i hela regionen och tre miljoner, närmare en tiondel av befolkningen, behöver stöd som en konsekvens av våldet.

Flykten är förenad med risker

För att komma ifrån den våldsamma miljön ser många människor ingen annan utväg än att lämna sina hem och fly. Idag finns 700 000 internflyktingar i området och asylansökningarna till grannländerna har ökat markant på senare år. Men de flesta siktar på USA, där 3,4 miljoner människor från norra triangeln lever idag varav mer än hälften är papperslösa.

Att fly är förenat med stora risker för många, som risken att utsättas för våld, utpressning och människohandel. Längs vägen finns också begränsad tillgång till mat, rent vatten och sjukvård, och behoven av humanitär hjälp är stora.

Under 2018 har Svenska Röda Korset därför varit med och startat upp ett nytt program i området tillsamand med de lokala Röda Kors-föreningarna.

- I programmet arbetar vi både preventivt i lokalsamhällena och med akuthjälp till migranter längs flyktvägarna, berättar Elisabet Gadman, ansvarig för Röda Korsets insatser i Norra Triangeln. För att kunna nå ut och göra skillnad i den här komplicerade miljön behöver vi arbeta på flera olika nivåer samtidigt, och det gör vi genom det här programmet, berättar hon.

Framförallt fokuserar insatsen på unga människor.

Wagners familj: ”Fortsätt att berätta”

Wagner är en av dem som fått hjälp av Röda Korset, bland annat med mediciner, psykologiskt stöd och en rullstol. När vi träffar honom drömmer han om framtiden. Han vill tillbaka till sitt arbete som bagare för att kunna hjälpa sin familj.

Men dessvärre får den här berättelsen ett tragiskt slut. Ett tag efter vårt möte i Guatemala nås vi av det hemska beskedet att Wagner har dött i skadorna han fått.

Vi väljer att fortsätta berätta om vad som hänt Wagner, det har också hans familj bett oss att göra.

Wagner vid fotbollsplanen i Guatemala.