Translate
Sök
Qaliti med sina 9 månader gamla tvillingar Bati och Bahati. Qaliti med sina 9 månader gamla tvillingar Bati och Bahati.
Kvinnor
18 maj 2017

Mammor i Kenya kämpar för att överleva

Varje dag är en tuff kamp för en mamma som inte har något att mätta sina barn med mer än smutsigt vatten, lite hirs eller majs. Men det är vardagen för mammorna i byn Badanrero i Kenya.

Stoppa hungern! Ge en gåva nu

27-åriga Qaliti kämpar för att en kunna ge sina 9 månader gamla tvillingar Bati och Bahati en måltid av hirs. När vi ber henne berätta om vad hon brukar äta svarar hon krasst:

- Jag har ingen mat.

Qaliti är väldigt hungrig, men det är inget unikt, alla här är det. Ändå är inte maten det största problemet i Badanrero. Här är alla vattendrag antingen uttorkade eller förorenade. Människor hämtar vatten där också boskapen dricker, kvinnor och barn, getter, kameler och nötkreatur, alla delar på samma vatten.

- Mina barn har haft mycket diarréer och kräkningar på grund av det smutsiga vattnet. Skulle jag få önska mig ett annat liv vore det att kunna bo med mina barn i ett ordentligt hus och att de kunde få en bra utbildning, säger Qaliti.

Riskerar att dö

Hungern sprider sig snabbt över östra Afrika. Torka och konflikter har gjort att 20 miljoner människor riskerar svält. De är i stort – och akut – behov av mat, vatten och sjukvård.

I byn Badanrero kämpar kvinnorna för att överleva, får de inte sjukvård omgående så riskerar de att dö. Röda Korset är den enda organisationen som jobbar i denna avlägsna del av landet, här delar vi ut mat till människor som lider av undernäring och ger även kontanter.

Bekemalicha, 25 år, och hennes ettårige son Did har det svårt. Bekamalicha har bott i byn i sex år och beskriver livet som eländigt.

- Jag är gråtfärdig. Djuren var allt vi hade och nu är de döda. Vi är en stor familj, jag tar hand om min mamma som är änka så allt vi har måste vi dela med henne. Vi äter lite majs en gång om dagen, vi har inte råd att äta två gånger varje dag längre.

Akut undernärd

Livet i byn är särskilt svårt för en gravid kvinna. Habadaso är i sjätte månaden men det är i stort sett omöjligt att se eftersom hon är akut undernärd. Hon beskriver situationen som tabo, det betyder problem.

- Jag har aldrig upplevt något liknande i mitt liv. Vårt vatten börjar sina, när vattnet är slut har jag ingen aning om vad vi ska ta oss till.

Qabale, 28 år, mäter upp majs åt en kund. Hon är rädd att hon snart måste stänga sin butik om inte regnet kommer och hennes kunder får pengar igen.

Det finns inte mycket att se när man går runt i Badanrero, några ruttna djurkkroppar, hus av lera och tyg. Qabale Waqo äger den enda butiken i byn. Normalt är människorna här helt beroende av sin boskap för att ha någon ekonomisk säkerhet, när de säljer djur får de pengar till mat. Men på grund av den svåra torkan dör djuren och antalet kunder i Qabales affär har minskat dramatiskt.

- Jag är beroende av min lilla butik, jag har ingen annan inkomst. Men ingen här har pengar. Vi kommer överens om att de ska betala mig när de har friska djur igen. Jag väntar på den dagen de kan betala tillbaka, nu går jag med förlust, säger Qabale.

Översättning och bearbetning: Isabel Hygstedt
Foto: Riccardo Gangale/Brittiska Röda Korset