Translate
Sök
Clara Lidström, eller Underbara Clara som hon också är känd som, är en riktig prepper. Hemma hos Underbara Clara ligger veden staplad och skafferiet är fyllt. Foto: Malin Grönborg
Förberedelser
16 apr 2019

Underbara Clara: ”Jag vill visa att det kan vara roligt att preppa”

Hon har ett ”Lill-Konsum” i källaren och menar att krisförberedelser kan vara både roliga och lustfyllda. ”I Sverige är vi lite bortskämda och vana vid att samhället ska fixa allt om en kris sker. Vi måste börja ta ansvar själva”, säger Clara ”Underbara Clara” Lidström.

Clara Lidström bor i den lilla byn Tvärålund i Västerbotten, en knapp timmes resa norr om Umeå. Det gamla stenhuset värms upp av ved, vattnet kommer från egen källa och familjen har ett ekojordbruk där de odlar kålrot, lök och potatis. Om en snöstorm slår till eller om elen lägger av är de väl förberedda.

– För oss på landet är det en del av vardagen att vara beredd på kriser. Vi vet att de inte bara sker i actionfilmer. Blir det snökaos är det bara att ta det lugnt, stanna hemma och vänta på plogen. Då är det skönt att ha mat, lampolja och ved i huset, säger Clara Lidström.

Clara öppnar källardörren, tänder lampan och går före ned till sitt lager. Nedanför trappen står tre stora frysboxar – en för bär, en för kött och en för fisk.

– Egentligen borde vi ha ett dieselaggregat, tänk om allt vi lagrar här i frysarna skulle tina… Men Lill-Konsum klarar sig ju i alla fall!

”Lill-Konsum” är Claras förråd. Två gånger om året storhandlar familjen och köper varor för ett helt år, så att det aldrig ska ta slut. Bönor, mjöl, ketchup, konserver. Olja och buljong. Allt står uppradat i färggranna rader på en vägghylla.

– Min mormor lärde mig plocka bär och att man skulle ta hand om sin skörd. Och själv föddes jag nästan exakt samtidigt som kärnkraftsolyckan i Tjernobyl. Det radioaktiva nedfallet drabbade ju även Sverige och gjorde min mamma väldigt varsam med vad hon stoppade i mig. Att vara krisförberedd kommer kanske därifrån, säger Clara. 

Läs också: Hur smart är du utan din smartphone?

Läs också: Enkla sätt att spara vatten

Läs också: Så packar du en krislåda

Hon beskriver sig själv som en prepper*, en person som förbereder sig på att något oförutsett kan hända. Och Clara ser ett stort intresse bland sina läsare när hon bloggar om ”Lill-Konsum” och sitt preppande.

– Många är nyfikna, men också lite rädda och inte minst dåligt förberedda. Särskilt de yngre och de som bor i stan. Det märks ju inte minst när det blir snöoväder, då blir folk i stan stressade och kan ge sig ut i bil på oplogade vägar utan vinterdäck. Vilket leder till trafikkaos och stor belastning på samhällsfunktionerna. 

Clara menar att förberedda människor inte behöver vara rädda. Och att det går att ha krisförråd hemma – även om man bor litet i lägenhet.

– Se till att ha några konserver hemma, plus en vattendunk. Och lär känna dina grannar. Då kan ni både hämta hjälp hos varandra om något skulle hända och dela på mat och vatten, säger hon och fortsätter: 

– Jag vill visa att det kan vara roligt och skönt att förbereda sig. Det kan till och med vara lustfyllt. Åtminstone jag känner mig väldigt duktig när jag fyllt på mina förråd. 

*Uttrycket ”prepper” är inlånat från engelskan, och kommer från ordet prepare = förbereda (sig).

 

Clara Lidström

  • Ålder: 31 år.
  • Familj: Maken Jakob, sönerna Bertil och Folke, samt ännu en familjemedlem som inte var född vid denna artikels tillkomst.
  • Bor: I byn Tvärålund i Västerbotten.
  • Gör: Mest känd för sin blogg Underbara Clara, med 200.000 läsare varje månad.

 

Claras tips för krisoroliga

  • Första hjälpen. Lär dig hjärt- och lungräddning. Det borde alla barn lära sig i skolan!
  •  Fyll på förrådet. Köp hem lite basvaror och fyll en dunk med vatten. Du kommer sova bättre när du är förberedd.
  • Knacka på hos grannen. Lär känna varandra. Om krisen slår till är det ingen idé att bara tänka på sig själv, då behöver man hjälpas åt.
  • Prata om din oro. Våga berätta hur du känner. Det är första steget mot att minska oron.
  • Läs inte allt. Om en kris uppstår, sök information hos myndighetskällor och följ de råd som ges. Undvik spekulativa trådar i sociala medier – risken är att de gör dig mer orolig.

 

 

 Tillbaka till startsidan Tillsammans i kris --->