Translate
Sök
Berit Sjödin och Maj Gottarp,  Röda Korset i Sundsvall. Berit Sjödin och Maj Gottarp, Röda Korset i Sundsvall. Foto: Jenny Nars
På plats
12 apr 2019

”Vi är redo dygnet runt”

Vid krissituationer i Sundsvall eller Timrå står Röda Korsets lokala krisberedskapsgrupp beredd att stötta myndigheter och andra samhällsaktörer.

Hösten 2018 brann ett bostadshus med 55 lägenheter i Sundsvall. I samband med branden samordnade Röda Korsets lokala krisberedskapsgrupp hjälpen till de evakuerade, samt höll kontakt med hemtjänst, socialtjänst, sjukvård och apotek. 

– Många drabbade var äldre personer som behövde både praktiskt och psykologiskt stöd, som ju är en viktig uppgift för oss. 

Det berättar Maj Gottarp, som tillsammans med Berit Sjödin är samordnare för Röda Korsets lokala krisberedskap. Gruppen består av ett 50-tal personer i Sundsvall och grannkommunen Timrå, varav ett antal gruppledare som har gått eller ska gå utbildning till insatsledare vid kris.

– Vi spelade även en viktig roll under flyktingmottagandet hösten 2015. Och i somras gjorde vi en insats i samband med skogsbränderna utanför Härnösand då räddningstjänsten behövde hjälp med att organisera alla frivilliga som strömmade till, säger hon.

Läs också: Enkla sätt att spara vatten

Läs också: Skogsbrand – så skyddar du dig

Varje år kallas krisberedskapsgruppen till minst en praktisk och en teoretisk övning. Berit Sjödin och Maj Gottarp bjuder även in externa föreläsare, liksom verksamhetsutvecklare från Röda Korset centralt.

– I höstas föreläste Åsa Lindestam, som länge suttit i Försvarsutskottet och som nu är förste vice talman, om Sveriges krisberedskap – eller snarare brist på krisberedskap. Till samma tillfälle bjöd vi även in räddningstjänst, polis och representanter för landstinget, säger Maj Gottarp.

– Vi har även varit med i en stor stabsövning där Sundsvalls, Timrå och Ånge kommuner simulerade ett pandemiutbrott. Vi bidrog med våra tankar och erfarenheter kring hur insatserna vid ett sådant utbrott skulle kunna se ut.

Viktigt för Röda Korsets lokala verksamhet är samarbetet med polis och räddningstjänst.

– De vet att de kan nå oss dygnet runt, året runt, och de vet att vi är kompetenta. Nu under 2019 ska vi vara med på två av deras stora övningar, säger Maj Gottarp.

 

 

 Tillbaka till startsidan Tillsammans i kris --->