Translate
Sök
Vatten. På många platser är vattenbristen en faktum. Torka orsakar ofta vattenbrist. Det finns många sätt att spara vatten i vardagen.
Tips och råd
16 apr 2019

5 tips – så sparar du vatten

Ett varmt väder kan få allvarliga konsekvenser på många håll i Sverige. Skogsbränder och torka kan leda till dåliga skördar och stor foderbrist för lantbrukare. Dessutom kan vattnet i brunnar sina. Så här kan du göra för att hjälpa till att spara vatten.

Hjälp oss att hjälpa i katastrofer i Sverige och 190 andra länder – Ge gåva!

Snåla i köket
Undvik att diska eller skala potatis under rinnande vatten – sätt i proppen istället. Om du har diskmaskin, se till att du fyller maskinen och väljer eco-program varje gång den körs. Sugen på kallt vatten? Ställ en tillbringare i kylskåpet så finns det alltid redo och du slipper spola onödigt vatten i väntan på att det ska bli kallt.

Ta kortare duschar
För varje minut du kortar duschen kan du spara ungefär 12 liter vatten. Vill du minska din förbrukning ytterligare? Undvik att bada badkar och installera snålspolande duschmunstycken. 

Stäng av!
Se till att stänga av vattnet medan du schamponerar håret, tvålar in dig eller borstar tänderna.

Reparera mera
Laga droppande kranar och rinnande toaletter – över tid blir det många kubikmeter som går till spillo. 

Återanvänd
I den mån det regnar, samla upp vattnet från exempelvis stuprännor – det är perfekt att använda för vattning av växter. Se också till att tvätta bilen hos en biltvätt där smutsigt vatten samlas upp, renas och återanvänds.

Bli Röda Korsets beredskapspartner

 

 

Tillbaka till startsidan Tillsammans i kris --->