Translate
Sök
Förstörelse efter atombomben över Hiroshima Förstörelse efter atombomben över Hiroshima, 1945. Foto: Satsuo Nakata
Krigets lagar
11 feb 2019

Kärnvapen – vad är det?

Vad är egentligen kärnvapen? Och varför är de så fruktansvärda? Här kan du lära dig mer om atombomber och kärnvapen, och varför vi på Röda Korset kämpar för en värld fri från kärnvapen.

De första kärnvapnen togs fram i USA på 1940-talet. De skiljer sig från andra bomber eftersom sprängladdningen tar energi från atomkärnor som klyvs och smälts samman. Kärnvapen varierar i storlek, vissa med kraft att utplåna allt inom en radie av flera kilometer. 
Under andra världskriget fälldes två atombomber över Hiroshima och Nagasaki i Japan. Attackerna slog ut städerna och dödade över 200 000 civila. Sedan dess har inga kärnvapen använts i en väpnad konflikt, men det finns fortfarande omkring 15 000 kärnvapen i världen.

Atombomberna skördar fortfarande offer

Japanska Röda Korset var en av de första organisationerna att hjälpa de döda och skadade efter att bomberna föll över Hiroshima och Nagasaki. Sedan dess har vi kämpat för en värld fri från kärnvapen. Våra sjukhus i städerna behandlar fortfarande, 74 år senare, tusentals patienter för skador som uppkommit efter bomberna, det gäller både överlevande men också deras barn.

Röda Korset kampanjar för att få till ett förbud

För att bromsa de växande riskerna med kärnvapen i världspolitiken så lanserar den Internationella rödakors- och röda halvmånerörelsen en global kampanj. I centrum för kampanjen är en video (se nedan) och syftet är att visa på de katastrofala humanitära konsekvenserna av ett kärnvapenkrig och uppmuntra människor att påverka sina regeringar att underteckna FN:s konvention om ett förbud mot kärnvapen. 

 

Sverige måste signera FN:s konvention

Den 7 juli 2017 röstade 122 stater i FN:s generalförsamling för FN:s konvention om förbud mot kärnvapen. Sverige röstade ja till konventionen men har inte skrivit under eller ratificerat den (gjort sig juridiskt bunden av den).  Konventionen har växt fram ur vetskapen om det massiva lidandet som kärnvapen kan orsaka. 50 länder behöver ratificera konventionen för att den ska träda i kraft, vilket ännu inte hänt.  Röda Korset vill att Sverige ratificerar konventionen, då all användning av kärnvapen skulle vara helt förödande för människor och miljö under mycket lång tid framåt. Det får helt enkelt inte ske. 

Läs mer: FN:s konvention om förbud mot kärnvapen – så tycker Röda Korset

 

Fakta om kärnvapen:

  • Fler än 200 000 civila har dödats direkt eller indirekt av kärnvapen. Bomben som förintade Hiroshima dödade1 654 av stadens 1 780 sjuksköterskor, och 270 av 300 läkare. 
  • Kärnvapen har testats vid över 2 000 tillfällen. Fler än 2,4 miljoner människor beräknas dö av cancer som ett resultat av testerna.
  • Det finns för tillfället ungefär 15 000 kärnvapen i världen. 1 800 av dessa kan avfyras inom några minuter.
  • Utöver en akut humanitär kris skulle användningen av bara en knapp procent av dagens kärnvapenarsenaler leda till klimatkollaps med missväxt och massvält. Studier av bland andra Internationella rödakorskommittén visar att världens humanitära organisationer skulle stå maktlösa inför en kärnvapenkatastrof.

Bli medlem i Röda Korset – var med och kämpa för en medmänskligare värld!

Taggar

Krigets lagar