Translate
Sök
I Rumänien har Röda Korset delat ut soppa, te och matpaket. I Rumänien har Röda Korset delat ut soppa, te och matpaket. (Foto: Röda Korset i Rumänien)
Europa
11 jan 2017

Vi sprider värme i extremkylan

Det kalla vädret gör livet besvärligt runt om i Europa. Våra volontärer delar ut vinterkläder, filtar och varm soppa.

2017 har inletts med en rejäl köldknäpp. Extremt låga temperaturer, på vissa håll runt 30 minusgrader, har slagit hårt mot delar av centrala, östra och södra Europa. 40 personer har dött, enligt medierapporter.

För att hjälpa till i denna svåra situation gör Röda Korset insatser i många länder, bland annat i Ukraina, Polen, Rumänien, Serbien, Albanien, Vitryssland, Grekland och Italien.

Vi hjälper till exempel hemlösa, människor på flykt, patienter som måste till sjukhus och bilister som kört fast i snön. Volontärerna delar ut varm mat, te, filtar, vinterkläder, ger första hjälpen och sätter upp tält med uppvärmning.- Vi uppmanar människor att stanna inomhus där det går och att se till att de har akuta förnödenheter som mat, vatten, ficklampor och att de tar del av väderprognoser, säger Simon Missiri, regional chef för Internationella rödakors- och rödahalvmånefederationen.

Text: Anders Jansson
Foto: IFRC