Translate
Sök
Orkanen Irma. Orkanen Irma har orsakat förödelse i Karibien och USA. (Bild: NOAA)
Orkan
07 sep 2017

Röda Korset på plats i Karibien efter orkanen Irma

Med extrem kraft drog orkanen in över land. Förödelsen är nu enorm och minst 1,2 miljoner människor har drabbats.

Jätteorkanen hade en vindstyrka på över 80 meter per sekund. Det är en av de värsta stormarna på länge i Karibien.

Orkanen har orsakat omfattande skador på hus och infrastruktur. Minst 28 människor har dött och 1,2 miljoner människor beräknas ha drabbats. Orkanen har också slagit hårt mot Florida.

Bilderna nedan, som vi fått från våra kollegor på Saint Martin, Barbuda och i Dominikanska republiken, visar tydligt hur allvarligt läget är.

Förödelsen på Saint Martin

Röda Korset är på plats i Karibien och USA. Vi har mobiliserat våra volontärer och arbetar nu med att hjälpa människor. Vi bistår med mat, hygienpaket, tak över huvudet, el-generatorer, första hjälpen och psykosocialt stöd. Förnödenheter transporteras in till de små öarna från lager på fastlandet och större, och mindre skadade öar. Vi har också innan orkanen slagit till jobbat med att informera dem som är i riskzonen och hjälpt till att evakuera.

Ön Barbuda är en av de värst drabbade platserna. 95 procent av bebyggelsen är förstörd eller har skadats. Där, precis som på andra platser, är vi oroade över att det kan bli ytterligare problem den närmaste tiden på grund av smutsigt vatten och smittsamma sjukdomar.

– Vi jobbar för att försöka förhindra dessa problem, säger Jan Gelfand, på Internationella rödakors- och rödahalvmånefederationen (IFRC), som undersökt behoven på just Barbuda.

För mindre än ett år sedan drog orkanen Matthew in över samma område. Då drabbades miljontals människor och nära 900 personer dog. 

Nu kämpar vi för att rädda liv. Stöd vårt katastrofarbete nu!