Translate
Sök
Katastrofer
20 maj 2016

Många räddade från cyklon

Cyklonen Roanu drabbade nyligen Bangladesh och Myanmar. Hittills har 24 döda bekräftats och 87 skadade. Men fler än 500 000 personer evauerades innan cyklonen nådde land och det räddade liv. Röda Korset är på plats och hjälper människor.

När cyklonen närmade sig land gick varningar ut och beredskapen höjdes i länderna.

– Man är så klart orolig för att det ska bli för kraftiga vindar och översvämningar i samband med att cyklonen kommer in i landet, sa Sofia Malmqvist, landsrepresentant för Svenska Röda Korset, på plats i Myanmar.

Livsfarligt om stormbyarna tilltar i styrka

Röda Korset förberedde sig för att hjälpa människor att ta skydd innan cyklonen slog till. Det är annars livsfarligt att vistas utomhus då stormbyarna ökar styrka och vindarna drar med sig byggnader och träd.

Bangladesh Röda Halvmåne, den lokala motsvarigheten till Svenska Röda Korset, inventerade sina katastrofförråd för att se så att livräddande nödhjälp fanns på plats: presenningar, vattendunkar och verktyg för att snabbt bygga tak över huvudet. Frivilliga katastrofarbetare från Röda Halvmånen stod i kontakt med myndigheterna för att kunna utfärda varningarna lokalt.

Färre döda med beredskap

Evakuering genomfördes och de stora katastrofskydden av betong var iordning. Detta är beredskap som bevisligen räddar liv. 1970 dog en halv miljon människor i en supercyklon. 45 år senare har denna siffra reducerats betydligt och detta är tack vare beredskapen.

Den här gången har hittills 24 döda bekräftats och 87 skadade. Men fler än 500 000 personer evauerades innan cyklonen nådde land och det räddade liv.

Svenska Röda Korset är på plats

– Landet är stort och beredskapen är väldigt viktig för att hinna få ut förnödenheter och frivilliga till de områden som kan komma att drabbas innan alla vägar förstörs. Också för att varna människor att söka skydd, säger Sofia Malmqvist.

Svenska Röda Korset står i löpande kontakt med sina svenska representanter på plats i Bangladesh och Myanmar.

Fortfarande behövs mycket hjälp. 700 000 familjer har drabbats och 84 000 hus skadats eller förstörts.

Fakta: Beredskap räddar liv

  • Supercyklonen 1970 – över en halv miljon människor omkommer.
  • Supercyklonen 1991 – 138 866 människor dör och 15 438 849 drabbas. 
  • Cyklon Sidr 2007 – 3 295 människor dör, 53 000 saknas och 8,7 miljoner drabbas.
  • Cyklon Aila 2009 – 190 människor dör, mer än 3,9 miljoner drabbas. 

Stöd vår katastrofhjälp 

Röda Korset är världens främsta katastroforganisation. Vi är på plats i 190 länder. Före, under och efter en katastrof. Genom att stödja Katastrofhjälpen hjälper du oss arbeta för att ingen ska lämnas ensam i en katastrof.

Världens främsta katastroforganisation

Röda Korset är världens främsta katastroforganisation. Vi är på plats i 190 länder. Före, under och efter en katastrof. Genom att stödja Katastrofhjälpen hjälper du oss arbeta för att ingen ska lämnas ensam i en katastrof.

Stöd Katastrofhjälpen