Translate
Sök
Trevor Jean med sonen Kamal, 2 år, överlevde orkanen på Dominica. Trevor Jean med sonen Kamal, 2 år, överlevde orkanen på Dominica.
Katastrofer
15 nov 2017

Trevor Jean om orkanen: "Jag trodde vi skulle dö"

Höstens jätteorkaner i Karibien har orsakat enorm förödelse. En av många som fått sina liv omkullkastade är Trevor Jean Baptiste på ön Dominica. Men han gjorde en heroisk insats när stormen drog in.

– Det var hemskt. Jag trodde att vi skulle dö, säger Trevor Jean Baptiste.

Det var i mitten av september som jätteorkanen Maria drog in mot den lilla ön Dominica i Karibien. Trevor Jean och hans familj befann sig mitt i ovädret.

–Jag har upplevt stormar tidigare, men aldrig någon som den här, säger han.

Julklapparna som räddar liv >

När orkanen kom tog de skydd på övervåningen i sitt hus. De kunde höra hur undervåningen svämmades över med vatten. Så, plötsligt kollapsade väggen där familjen tagit skydd. Trevor Jean agerade snabbt.

- Vi tog oss in i ett litet utrymme under en trappa. Jag försökte skydda mina barn med ett bord men de blev ändå genomblöta, säger han.

Trevor Jean, hans fru, deras nyfödda dotter Dinaiah och tvåårige son Kamal överlevde orkanen, men deras hem och familjeföretaget är förstörda. Nu försöker de bygga upp sitt liv igen.

Dominica drabbades ofattbart hårt. El- och vattenförsörjning slogs ut, träd föll och områden översvämmades. Över 90 procent av alla hustak på ön är trasiga. Röda Korset fanns snabbt på plats för att hjälpa de nödställda. En av akutinsatserna var att dela ut presenningar så att människor inte skulle behöva sova under bar himmel. Röda Korset har också gett folk rent vatten, filtar och hjälpt människor att komma i kontakt med anhöriga på andra platser.

Nu är den akuta fasen över, men det kommer ta lång tid att bygga upp Dominica igen. Röda Korset finns kvar för att hjälpa människor i det mödosamma arbetet.