Translate
Sök
 Dominica Dominica har drabbats hårt av orkanen. (Foto: IFRC)
Katastrofer
20 sep 2017

Orkanen Maria slår mot Karibien – Röda Korset hjälper

I delar av Karibien har orkanen orsakat stor förödelse. Vi är på plats för att hjälpa.

– Nu handlar det om att rädda liv, säger Michaela Friberg Storey, chef för internationella insatser, på Svenska Röda Korset.

Maria är den andra kategori fem-orkanen som sveper genom Västindien på kort tid. För drygt en vecka sedan drabbades många människor hårt av orkanen Irmas extremt kraftiga framfart i området - läs mer här.

Samtidigt som många människor är extra sårbara efter Irma tvingas de nu möta en ny naturkatastrof.

-Vi är oroliga över effekterna som orkanen kan få på samhällen som ligger i dess väg. Men vi är också oroliga över för effekterna som Maria kan ha, och redan haft, på de insatser vi dragit igång för att hjälpa efter Irma. Det kommer åtminstone att göra det svårare för oss att komma fram med hjälpen, säger Lorenzo Violante, på Internationella rödakors- och halvmånefederationen.  

På ön Dominica orsakade Maria omfattande skador när den drog in på tisdagen. Under onsdagen svepte orkanen in över Puerto Rico. Det ska vara den värsta stormen som drabbat ön på 90 år. Som en följd av orkanen råder det elavbrott och över 10000 människor har fått lämnat sin hem på Puerto Rico.  

Dominikanska republiken har också drabbats hårt av orkanen. Röda Korset har hjälpt till att evakuera människor (se bild nedan).

Röda Korset har hög beredskap i hela Karibien och kämpar för att rädda liv. Vi har tusentals frivilliga på plats, vi varnar folk i riskzonen, ser över våra förråd och delar ut förnödenheter.

Stöd vårt arbete i katastrofer nu!