Translate
Sök
Beauty Beowa, 25 år, med sina två barn 6 och 8 år gamla. "Vi behöver verkligen få hjälp med mat", säger Beauty.
Katastrofer
28 aug 2017

"Jag vet inte hur mina barn ska få något att äta"

Gigantiska översvämningar har lamslagit delar av nordöstra Indien, Bangladesh och Nepal. Mer än 40 miljoner människor – fyra gånger Sveriges befolkning! – har drabbats. En av dom är tvåbarnsmamman Beauty.

Efter flera veckor med kraftiga regn kunde inte marken ta upp mer vatten. Översvämningarna och jordskreden som följt har berört stora områden, till exempel är en tredjedel av hela Bangladesh under vatten (mörkblått på kartan visar direkt drabbade områden).

Minst 900 personer har dött som en följd av katastrofen och över 40 miljoner människor är drabbade. Dessutom har bland annat hus, skolor, sjukhus och odlingar förstörts.

– Det här är de värsta översvämningarna som delar av södra Asien har sett på årtionden. Hela samhällen har blivit avskurna. Det enda sättet att nå ut med hjälpen till några av dessa byar är med båt och nu börjar de få slut på mat, säger Jaga Chapagain, på Internationella rödakors- och rödahalvmånenfederationen (IFRC).

Gigantiska översvämningar i södra Asien.

25-åriga Beauty Beowa i Bangladesh (bilden högst upp) berättar att hon aldrig sett så mycket vatten tidigare. Hon är mamma till två barn, 6 och 8 år gammal, som hon ensam försörjer efter att hon förlorat sin man. Översvämningarna gör deras liv svårt.

– Mitt hus har skadats och jag har förlorat mina kor, getter och hönor. Alla risfält i området är nu översvämmande så jag kan varken plantera eller skörda. Jag vet inte hur mina barn ska få något att äta de kommande dagarna när maten tagit slut, säger hon.

Röda Korset och Röda Halvmånen har omkring 2000 volontärer som hjälper utsatta i Indien, Bangladesh och Nepal. Vi har deltagit i sök- och räddningsinsatser samt evakuerat strandsatta människor. Vi delar även ut mat, rent vatten, andra förnödenheter och vi kämpar för att de som tvingats lämna sin hem ska få tak över huvudet.

Röda Korset hjälper på plats.

Rent vatten, hygien och sanitet prioriteras då översvämningarna leder till ökad risk för sjukdomar.

–Översvämningsvattnet har blivit en grogrund för dödliga sjukdomar som diarré och malaria. Vi är rädda för att andra sjukdomar som dengue och japansk encefalit också ska öka, säger Jaga Chapagain.

Översvämningskatastrofen är enorm och det behövs mer stöd nu.

–Människor i området behöver vår akuta hjälp. Deras behov är stora så det krävs internationell hjälp, säger Jaga Chapagain.

Röda Korset är världens främsta katastroforganisation. Vi är på plats i 190 länder. Före, under och efter en katastrof. Genom att stödja Katastrofhjälpen hjälper du oss arbeta för att ingen ska lämnas ensam i en katastrof.

Världens främsta katastroforganisation

Röda Korset är världens främsta katastroforganisation. Vi är på plats i 190 länder. Före, under och efter en katastrof. Genom att stödja Katastrofhjälpen hjälper du oss arbeta för att ingen ska lämnas ensam i en katastrof.

Stöd Katastrofhjälpen