Translate
Sök
Katastrofer
16 sep 2016

Efter jordbävningen – nu hjälper vi till med nystart

Röda Korset är fortfarande på plats i de drabbade områdena. ”Runt omkring oss är det bara ruiner”, säger Francesca Basile, på Röda Korset.

Den 24 augusti drabbades de centrala delarna av Italien av en jordbävning som uppmättes till 6,2 på richterskalan. Förödelsen blev stor.

296 personer dog i samhällena Amatirce, Accumoli och Arquata del Tronto. Tusentals byggnader förstördes och cirka 4500 personer tvingades lämna sina hem.

- Runt omkring oss är det bara ruiner. Det är tyst. Du ser in i husen där människor bott. Det är som en fryst bild av verkligheten. Det är svårt att se, säger Francesca Basile. 

Dramtisk räddningsaktion
Röda Korset var snabbt på plats i området för att söka efter personer i rasmassorna. Många människoliv kunde räddas.

- Räddningen var dramatisk. En del var i samma hus när jordbävningen kom och vissa av dem lever, andra dog. Nästa alla här har förlorat någon. Våra volontärer och operatörer har gjort ett jättejobb. Att leta efter människor i rasmassorna är inte en lätt uppgift, säger Francesca Basile (bilden nedan).

I jordbävningens spår har Röda Korset också arbetat med familjeåterförening.

- Det har varit ett viktigt stöd för människor som har letat efter familjemedlemmar, säger Francesca Basile.

"Det viktigaste just nu"
Tre veckor efter katastrofen är Röda Korset fortfarande på plats. Bland annat stöttar vi lokala myndigheter och hjälper drabbade människor med psykologiskt stöd samt lagar mat till dem.

- Människorna här är starka. Det viktigaste just nu är att de hittar styrka att börja om sina liv. Man måste försöka hitta lösningar så att de kan gå vidare. Här kan psykologer vara ett bra stöd, säger Francesca Basile.

Omkring 500 frivilliga och anställda från Röda Korset har deltagit i insatsen. I nuläget har Röda Korset ett 80-tal personer som hjälper till i området.

- Vi ska fortsätta med en responsen nära människorna som bor här, säger Francesca Basile.

Röda Korset - Familjeåterförenare

Familjeåterförenare, 150 kr per halvtimme

Röda Korsets familjeåterförenare letar efter saknade anhöriga som kommit ifrån varandra i krig och konflikt. Varje dag över hela världen jobbar vårt globala nätverk med att sammanföra familjer som slitits isär, och återförenar tusentals familjer varje år.

Stöd familjeåterförening
Röda Korset månadsgivare

Bli hjälpen som aldrig lämnar

Som månadsgivare i Röda Korset är du en del av världens största mänskliga skyddsnät. Tillsammans kämpar vi för att återuppbygga samhällen och ge människor en framtid. Du bidrar med så mycket du vill, så länge du vill.

Bli månadsgivare i dag