Translate
Sök
Röda Korset hjälper efter jordbävning i Indonesien. Röda Korset hjälper till med evakuering efter jordbävningen på Lombok i Indonesien.
Jordbävning
19 aug 2018

Oro efter jordbävning på Lombok

Många sörjer personliga förluster. Samtidigt är skräcken för en ny katastrof ständigt närvarande i sviterna av jordbävningarna på Lombok, i Indonesien.
– Just nu finns ett stort behov av att möta människors oro och psykologiska trauman, säger Röda Korsets Matthew Cochrane.

Var med och rädda liv – ge en gåva nu >

Hundratals människor har dött och tiotusentals har tvingats lämna sina hem. Cirka 110 anställda och frivilliga från Röda Korset påbörjade räddningsarbetet bara minuter efter skalvet söndagen 5 augusti som mätte 7.0 på Richterskalan. Efter det har det också skett efterskalv, bland annat ett större under söndagen den 19 augusti.

– Vi har bland annat varit inblandade i sök- och räddningsaktioner, gjort första hjälpen och transporterat människor till sjukhus, säger Matthew Cochrane, talesperson för Internationella rödakors- och rödahalvmånefederationen (IFRC).

Jordbävningarna har orsakat strömavbrott och förstörd infrastruktur i området. Ungefär 80 procent av alla byggnader har skadats eller totalförstörts. Hjälpen har fortfarande inte kunnat ta sig fram till vissa avlägsna områden.

– Vi är fortfarande långt ifrån att ha en fullständig överblick av skadorna. Tusentals människor har blivit tvångsförflyttade och de huvudsakliga behoven just nu är att förse dem med tillfälliga skyddshus och grundläggande förnödenheter. 

Efter jordbävningen i söndags har det rapporterats om hundratals efterskalv, många lever nu i skräck för ett nytt större skalv vilket har förvandlat många platser till spökstäder.

– Människor har lämnat sina hem. De är rädda för att vara inomhus eller kanske för en tsunami. Många har upplevt en känsla av skräck när man inte har vetat om det är ett efterskalv eller början på en ny stor jordbävning.

Den psykologiska påfrestningen är stor under dessa förhållanden. Vi på Röda Korset kämpar för att ingen ska lämnas ensam i en katastrof.

­– Tillsammans med den grundläggande nödhjälpen så är ett av de stora behoven i det fortsatta arbetet att möta människors psykologiska trauman och oron som finns i samhällena, säger Matthew Cochrane.