Translate
Sök
Ria och hennes dotter 5-åriga dotter Fida har tvingats bo utomhus eftersom deras hem skadats i katastrofen på Sulawesi i Indonesien. ”Jag är glad för att Röda Korset har gett mig presenningar, filtar med mera”, säger Rita. Ria och hennes dotter 5-åriga dotter Fida har tvingats bo utomhus eftersom deras hem skadats. ”Jag är glad för att Röda Korset har gett mig presenningar, filtar med mera”, säger Rita.
Jordbävning
02 okt 2018

Så hjälper Röda Korset efter tsunamin i Indonesien

Röda Korset har 500 hjälparbetare på plats efter katastrofen. Nu gäller det att hjälpa drabbade människor att bygga upp sin vardag igen.

Var med och rädda liv – ge en gåva nu >

Trots att det är svårt att ta sig till de drabbade platserna på Sulawesi i Indonesien var hundratals volontärer från Röda Korset snabbt på plats för att rädda liv. Vi har deltagit i sök- och räddningsarbetet och våra kollegor vittnar om en enorm förödelse.

– Det är en mardrömsliknande situation i de drabbade områdena. Staden Palu har helt ödelagts, säger Jan Gelfand från Röda Korset i Indonesien. 

Över 2000 människor rapporteras ha omkommit i katastrofen och många av de som överlevt har upplevt hemska saker.

17-åringens vittnesmål från katastrofen

Det var den 28 september som kraftiga jordbävningar och efterföljande tsunami drabbade Sulawesi i Indonesien. 17-åriga Eliza stod i duschen när hennes hus började skaka. Hon tog sig ut från badrummet och hjälpte sin mamma ut ur huset.

Eliza drabbades av jordbävningen och tsunamin i Indonesien.

Människorna på gatan skrek och försökte att fly. Eliza berättar att tsunamin var på väg in och att situationen var kaotisk. Hon stoppade en motorcyklist för att se om hennes mamma kunde få åka med bort från kusten.

– Jag sa åt föraren att rädda henne. Själv är jag ung och kan springa, men att förlora mamma är något jag inte skulle orka leva med, säger hon.

Efter det blev Eliza ensam kvar. När skymningen föll var hon utan både sin mamma och resten av familjen.

– Jag grät hela natten och tänkte att jag kanske aldrig skulle få träffa min mamma igen, säger hon.

Men dagen efter träffade hon några släktingar som letat efter henne och senare kunde Eliza återförenas med mamma.

Får stöd för att hantera oron

Två veckor efter katastrofen är rädslan och oron fortfarande stor i området. Röda Korset jobbar med psykosocialt stöd och ordnar aktiviteter för att uppmuntra människor att prata om sina känslor och hjälpa dem att hantera det som hänt på ett så bra sätt som möjligt.

– Jag är väldigt glad över att delta här. Det känns bra att kunna prata med andra om hur jag känner och dela med mig av hur tsunamin påverkat mig, säger Eliza.

Många har förlorat sina hem – Röda Korset hjälper

Elizas familj är en av många familjer i Paluområdet som ännu inte kunnat återvända hem efter katastrofen. Tusentals hem förstördes helt eller skadades i jordbävningen och av flodvågen. Omkring 80 000 människor väntar på att evakueras till säkrare platser och många bor i tillfälliga tält.

Röda Korset hjälper bland annat människor med mat, rent vatten, filtar, tält, liggunderlag och presenningar.

Vi ger vård på våra mobila kliniker

Behoven av hälsovård är också stort i de områden som drabbats av förödelsen och som det har varit svårt att nå ut till.  Röda Korset har fem mobila kliniker genom vilka människor kan få vård.

– Vi når fler och fler varje dag och utökar vår verksamhet för att möta de stora behoven. Fler är 2 600 personer har fått behandling hittills och då räknar vi inte in alla de överlevare som fått första hjälpen direkt efter jordbävningarna och tsunamin, säger Iris van Deinse, från Röda Korset.

Röda Korset ger hälsovård på klinik i Indonesien efter jordbävning och tsunami.